Timur'un İran siyaseti
Timur's Iranian politics
- Tez No: 742845
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAMET ALIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Timur, Mâverâünnehir, İran, Ticaret, Tasavvuf, Bilim, Timur, Transoxiana, Iran, Commerce, Sufism, Science
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Çağatay Hanlığı'ndaki aşiretlerden Barlaslara mensup olan Timur, Çağatay Hanlığı'ndaki karışık durumdan mümkün olduğunca yararlanmaya çalıştı. Timur, uzun mücadelelerin ardından Çağatay topraklarında hâkimiyetini kurmayı başardı. Timur, Çağatay topraklarında hâkimiyetini kurduğunda, İran toprakları merkezi yönetimden yoksundu. Uzun yıllar süren Moğol saldırıları ve ardından gelen İlhanlı yönetimi İran'da sosyo-ekonomik yapıyı derinden etkiledi. Timur'un İran'ı ele geçirmesi gelecekteki seferleri adına son derece önemliydi. Zira batıya ilerleyebilmesinin yolu İran'ı ele geçirmesinden geçiyordu. Timur'un hâkimiyet kurmak istediği toprakların ortasında yer alan İran, bu açıdan son derece stratejik bir bölgeydi. Eski çağlardan beri ticaret yolları güzergâhında bulunan İran, Asya ve Avrupa ticareti için son derece mühimdi. Ticaret yollarına hâkim olmak için de İran'ı ele geçirmek zorunluydu. Bunun üzerine İran topraklarını ele geçirmeye karar veren Timur, seferlerini belli bir plan dâhilinde yürüttü. Uzun yıllar İran'a sefer düzenleyen Timur, yerel yöneticilerin güçlenmesine fırsat vermedi. Bazı yöneticileri yerlerinde bırakırken bazılarını da görevden aldı. Bu seferlerinde tasavvuf ehli kişilerin desteğini elde edip halka daha çabuk ulaşmaya çalıştı. Timur, uzun yıllar süren seferleriyle bölgenin hâkimiyetini tamamen ele geçirdi. İran'ın maddi zenginliklerinden faydalandı ve ticaret yollarını yeniden canlandırdı. Ayrıca İran'dan getirdiği sayısız bilim adamını Semerkand'a götürdü. Timur'un bu hamlesi sonucunda ilerleyen yıllarda Semerkand bilimin merkezi haline geldi.
Özet (Çeviri)
Timur, who was a member of Barlas, one of the tribes of the Chagatai Khanate, tried to take advantage of the confused situation in the Chagatai Khanate as much as possible. After long struggles, Timur succeeded in establishing his dominance in the Chagatai Khanate. When Timur established his dominance in Chagatai lands, Iranian lands lacked central government. The Mongol attacks that lasted for many years and then the Ilkhanid rule deeply affected the socio-economic structure in Iran. Capture of Persia was extremely important for Timur's future campaigns. It was only by conquering Iran that he could advance westward. Iran, located in the middle of the lands Timur wanted to dominate, was an extremely strategic region in this respect. Iran, which has been on trade routes since ancient times, was extremely important for Asian and European trade. It was necessary to seize Iran in order to dominate the trade routes. In order to acquire the Iranian lands, Timur carried out his expeditions in accordance with a plan. Over the years, Timur organized expeditions to Iran many times, but he did not allow the local rulers to become stronger. Some executives remained at their posts; others were dismissed. During these expeditions, he gained the support of the Sufi people to reach the people faster. With his long-lasting campaigns, Timur gained complete dominance of the region. He took advantage of Iran's material wealth and revitalized trade routes. Additionally, he brought countless scientists from Iran to Samarkand. As a result of Timur's move, Samarkand became the center of science in the following years.