Eğitim bilimleri alanında yapılan akademik özgürlük konulu çalışmaların bibliyometrik analizi
Bibliometric analysis of studies on academic freedom in the field of educational sciences
  1. Tez No: 742889
  2. Yazar: AYDIN GÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA KIRANLI GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yükseköğretim, Akademik özgürlük, Bibliyometrik analiz, Web of Science, Nitel araştırma, Higher education, Academic freedom, Bibliometric analysis, Web of science, Qualitative research
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Web of Science veri tabanında endekslenen“akademik özgürlük”konulu makale, bildiri, kitap ve kitap bölümü olmak üzere akademik yayınları bibliyometrik analiz yöntemiyle inceleyerek çeşitli tablolar, grafikler ve bilim haritalama tekniği kullanarak yorumlamaktır. Yöntem: Bu çalışmada eğitim ve eğitim bilimleri alanında akademik özgürlük konusuyla ilgili Web of Science veri tabanında endekslenmiş olan akademik yayınlar bibliyometrik analiz yöntemi ve bilimsel alan haritalama tekniği kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: WoS veri tabanında eğitim bilimleri alanında yapılmış akademik özgürlük konulu 579 çalışma tespit edilmiştir. Araştırma bulgularında çalışmaların analizlerine göre; çalışmaların türlerine, yayın yıllarına, yayınlandığı ülkelere, kurumlarına, kaynaklarına ve yazarlarına göre dağılım grafikleri, anahtar kelimelerin eş oluşum haritaları, atıf haritaları, ortak atıf haritaları, ortak yazarlık haritaları, kaynakça (bibliyografik) eşleşme haritaları sunulmuştur. Sonuç ve Öneriler: Araştırma sonucunda atıf sayısına göre en etkili yazar Philip Altbach, en etkili çalışma“African higher education: Challenges for the 21st century”, en etkili kaynak Higher Education dergisi, en etkili kurum Boston College, en etkili ülke ABD olarak belirlenmiştir. Alana katkı sağlaması adına WoS endekste ülkemiz adresli çalışmaların arttırılması önerilmektedir. Farklı alanlarda bibliyometrik analiz türünde çalışmaların arttırılması literatüre katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to analyze academic publications such as articles, papers, books and book chapters on“academic freedom”indexed in the Web of Science database by using bibliometric analysis method and interpret them using various tables, graphics and science mapping technique. Method: In this study, academic publications indexed in the Web of Science database on academic freedom in the field of education and educational sciences were evaluated using the bibliometric analysis method and scientific field mapping technique. Findings: In the WoS database, 579 studies were found in the field of educational sciences, which were made available for educational purposes. According to their analysis in research purposes; it is displayed by maps, common citation maps, partnership maps, bibliographic maps, according to the types of usages, the author in which they are published, studies, years, author and authors. Conclusion and Suggestions: As a result of the research, according to the number of citations, the most influential writer was Philip Altbach, the most influential study was“African higher education: Challenges for the 21st century”, the most influential source was Higher Education magazine, the most influential institution was Boston College, and the most influential country was the USA. In order to contribute to the field, it is recommended to increase the number of studies addressing our country in the WoS index. Increasing the number of bibliometric analysis studies in different fields will contribute to the literature.