Kedere yönelik erişkin tutum ölçeğinin psikometrik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of psychometric properties of the adult attitudes towards grief scale
  1. Tez No: 742890
  2. Yazar: TUĞBA DOMAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YELİZ AKKUŞ, DOÇ. DR. YALÇIN KANBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Keder, Geçerlilik ve Güvenilirlik, Ölçek, Hemşirelik, Grief, Validity and Reliability, Scale, Nursing
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışma“Kedere Yönelik Erişkin Tutum Ölçeği”nin Türk Kültürüne Uyarlanması ve psikometrik özelliklerinin incelenmesi amacıyla metodolojik olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini bir ilde yaşayan ve en az 1 ay, en fazla son 10 yıl içinde anne, baba, eş veya kardeşini ölüm nedeniyle kaybetmiş olan 18-65 yaş arası 314 yetişkin katılımcı oluşturmuştur. Veriler sosyal medyada (Facebook ve Instagram) çevrimiçi anket linki paylaşılarak Google form ve yüz yüze anket yoluyla toplanmıştır. Veriler“Sosyo-demografik Bilgi Formu”,“Yas ile İlgili Tanımlayıcı Özellikler Formu'', ''Yas Ölçeği'' ve ”Kedere Yönelik Erişkin Tutum Ölçeği" kullanılarak toplanmıştır. Veri analiz aşamasında tanımlayıcı istatistikler için SPSS 26 paket programı, model uyumunun incelenmesinde ise LISREL paket programı kullanılmıştır. Katılımcıların %46,5'i kadın, %53,5'i erkek bireylerden oluşmaktadır. Örneklemin yaş aralığı 18-65 yaş arasında değişmekte olup örneklem yaş ortalaması 33.3 ±11.8 olarak hesaplanmıştır. Katılımcıların %65,3'ünün geliri giderinden fazladır ve %87,9'unun sosyal güvencesi bulunmaktadır. Katılımcıların önemli bölümü (%49,4) yükseköğretim mezunu, evli bireylerin %43'ü en az bir çocuğa sahiptir. Ölçeğin 3 alt boyut ve 9 ifadeli yapısı ikinci düzey çok faktörlü DFA'ya tabi tutulmuş ve modelin uyum iyiliği değerlerinin istendik düzeyde olduğu görülmüştür. Ayrıca Cronbach α güvenirlik katsayısı ve iki yarı test tutarlığı bulgularına göre ölçeğin yapısının yeterli güvenirlikte olduğu belirlenmiştir. Bu bulgulara göre, Türk kültürüne uyarlaması yapılan Kedere Yönelik Erişkin Tutum Ölçeğinin yapısının Türk örnekleminde orijinalinde olduğu haliyle doğrulandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was carried out methodologically in order to adapt the“Adult Attitudes Towards Grief Scale”to Turkish Culture and to examine its psychometric properties. The sample of the study consisted of 314 adult participants between the ages of 18-65 who lived in a province and lost their mother, father, spouse or sibling to death in at least 1 month and at most in the last 10 years. Data were collected via Google form and face-to-face survey by sharing the online survey link on social media (Facebook and Instagram). Data were collected using the“Socio-demographic Information Form”,“Descriptive Characteristics Form for Grief”,“Morning Scale”and“Adult Attitude to Grief Scale”. During the data analysis phase, the SPSS 26 package program was used for descriptive statistics, and the LISREL package program was used to examine the model fit. 46.5% of the participants are women and 53.5% are men. The age range of the sample varied between 18-65 years, and the mean age of the sample was calculated as 33.3 ±11.8. The income of 65.3% of the participants is more than their expenses and 87.9% of them have social security. Majority of the participants (49.4%) are higher education graduates, and 43% of married individuals have at least one child. The 3 sub-dimensions and 9-statement structure of the scale were subjected to second-level multifactorial CFA and the model's goodness-of-fit values were found to be at the desired level. In addition, it was determined that the structure of the scale was sufficiently reliable according to the Cronbach α reliability coefficient and the findings of the two-half test consistency. According to these findings, it was seen that the structure of the Adult Attitude to Grief Scale, which was adapted to Turkish culture, was confirmed in the Turkish sample as it was in the original.