Scratch destekli gerçekçi matematik eğitiminin paralarımız alt öğrenme alanındaki akademik başarı ve kalıcılığa etkisi
The effect of scratch-supported realistic mathematics education on academic success and sustainability in our money sub-learning topic
  1. Tez No: 742926
  2. Yazar: KÜBRA ÇİFTCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Scratch Yazılımı, Gerçekçi Matematik Eğitimi, Paralarımız, Başarı, İlkokul Öğrencileri, Scratch Software, Realistic Mathematic Education, Our Money, Success, Primary School Students
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Gerçekçi Matematik Eğitimi yaklaşımına göre matematikleştirme sürecine öğrencilerin günlük yaşamlarında karşılaşabilecekleri gerçek veya gerçek gibi algılanabilecek bir problem durumu ile başlanması gerekmektedir. Bu şekilde başlanan eğitimin öğrenciler tarafından daha iyi anlamlandırılacağı düşünülmektedir. Matematiği anlamlandırabilmek için ise öğrenme ortamlarına ihtiyaç vardır. Matematik öğretimini destekleyen öğrenme ortamlarının hazırlanmasında farklı yazılımlardan yararlanılabilir. Bu kapsamda araştırmada paralarımız alt öğrenme alanında Scratch etkinlikleriyle desteklenmiş Gerçekçi Matematik Eğitimi yaklaşımının öğrencilerin akademik başarılarına etkisini, bu etkinin kalıcılığını ve uygulanan öğretim yöntemine ilişkin öğrenci görüşlerinin belirlenmesini amaçlamıştır. Bu araştırmanın çalışma grubu 2020-2021 eğitim öğretim yılında Gümüşhane ili merkez ilçesinde yer alan 21 kontrol, 21 deney grubu olmak üzere toplam 42 ilkokul 2. sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada amaçlı örnekleme yöntemlerinden olan kolay ulaşılabilir durum örnekleme ve ölçüt örnekleme yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmada, nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin bir arada olduğu karma desenlerin türlerinden olan açıklayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel aşamasında ön test-son test ve kalıcılık testi kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılarak, deney ve kontrol grubu öğrencilerinin paralarımız alt öğrenme alanındaki akademik başarı düzeyleri karşılaştırılmıştır. Veri toplama araçlarından“Paralarımız Akademik Başarı Testi”bütün öğrencilere uygulanmıştır.“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”ise deney grubu öğrencileriyle görüşmede kullanılmıştır. Verilerin nicel analizinde Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U testi, nitel analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Deney grubuna uygulanan Scratch destekli Gerçekçi Matematik Eğitiminin öğrencilerin akademik başarı ve öğrenme kalıcılığını artırdığı, derse karşı düşüncelerini olumlu yönde etkilediği ve öğrencilerin gerçek yaşamla ilişki kurmalarına yardımcı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
According to the Realistic Mathematics Education approach, it is necessary to start the mathematization process with a real or perceived real problem status, which the students might encounter in their daily lives. It is thought that the students will interpret such an education better and in order to interpret mathematics, learning environments are needed. Various software can be utilized to create learning environments that support mathematics teaching. Within this framework, the aim of the current study is to identify the effect and the retention of the effect of Scratch-aided Realistic Mathematics Education Approach based activities carried out with Primary School sophomore students on their academic success in the Math class sub-learning field of“money”, and to specify students' perceptions on the teaching method applied. The sample of the study consisted of 42 Primary School sophomore students from the 2020-2021 academic year, 21 experiment group students, and 21 control group students in Gümüşhane. In the study, easily accessible case sampling and criterion sampling methods, which are types of purposive sampling, were used. Explanatory-Sequential Design, a type of Mixed-Method Design in which both qualitative and quantitative research methods are combined, was used in the research. In the quantitative phase of the study, using pretest-posttest and retention test in a quasi-experimental control group design, the success levels of the experiment group and the control group in the sub-learning field of“money”were compared. The Data Gathering Instrument of“Money Academic Success Test”was applied to all of the students, whereas the students in the experiment group were interviewed about the“Semi-Structured Interview Form”Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests were used in the analysis of quantitative data. In the analysis of qualitative data, the content analysis method was preferred. As a result of the research, it was concluded that the Scratch-aided Realistic Mathematics Education applied to the experimental group enhances academic success and learning retention while also affecting the student perceptions of the class in a positive way.