Otomatik satış sistemleri için bütünleşik yönetim sistemi
An integrated management system for vending systems
  1. Tez No: 743110
  2. Yazar: GİZEM GÖÇEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Envanter yönetimi, operasyonel yönetim, araç rotalama, otomatik satış sistemleri, Inventory management, operational management, vehicle routing, vending systems
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Otomatik satış makineleri, klasik bir satış noktası için gereken kira, enerji personel gibi maliyetleri azaltması, 7/24 hizmet vermesi ve kolay ulaşılabilir olması sebebiyle birçok ülkede günlük hayatta sıkça kullanılan bir alışveriş aracı olmuştur. Artan ürün, personel ve enerji maliyetleri, otomatik satış makineleri yöneticilerini zorlamakta, kurumların karlılığını düşürmektedir. Bu nedenle otomatik satış makineleri yöneticileri maliyetleri düşürecek yeni yönetim stratejileri arayışına girmişlerdir. Bu tez çalışmasının amacı otomatik satış makineleri sistem yöneticilerine yardımcı olmak adına müşteri hizmet düzeyi ve ürün ulaşılabiliriliğini arttırabilmek için envanter yönetim sistemi oluşturulması ile operasyonel yönetim ve kayıp satışları azaltacak, personel ve operasyon etkinliğini arttırırken maliyetleri azaltacak dağıtım planı oluşturmayı içeren bir yönetim sistemi geliştirmektir. Bu amaç doğrultusunda tez çalışması kapsamında otomatik satış makineleri ağının yönetimi için makinelere ürün dağıtımı yapan depoda bulunan ürünler sınıflandırılarak ortak yönetim stratejisi önerilmiştir. Dağıtım personelinin günlük makine ziyaretini planlayan araç rotalama algoritması oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Vending machines have become a frequently used shopping tool in daily life in many countries, as they minimize the costs such as personnel, energy and rent required for a classical point of sale, provide 24/7 service and are easily accessible. Increasing product, personnel and energy costs force vending machine managers and reduce the profitability of enterprises. For this reason, vending machine managers have sought new management strategies to reduce costs. The aim of this study is to develop a management system that will assist system administrators in inventory management and distribution planning in order to reduce operational costs and lost sales, increase employee and operation efficiency, customer service level and product availability for vending machine system administrators. For this purpose, within the scope of the thesis, aintegrated management strategy has been proposed by classifying the products in the warehouse that distributes products to the machines for the management of the vending machine network. A vehicle routing algorithm has been developed that plans the daily machine visit of the distribution operator.