Ölünceye kadar bakma sözleşmesi
Agreement for lifelong support
  1. Tez No: 743183
  2. Yazar: SEDA ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ ABİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi, Bakım Alacaklısı, Bakım Borçlusu, Bakım ve Gözetim Yükümlülüğü, Borçlar Hukuku Nitelikli Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi, Miras Hukuku Nitelikli Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi, Agreement for lifelong support, maintenance creditor, maintenance debtor, responsibility for maintenance and supervision, law of obligations featured contract for lifelong support, law of succession featured contract for lifelong support
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 336
Özet
Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun ikinci kısmının, on yedinci bölümü ikinci ayrımı 611-619 maddelerinde düzenlenen isimli sözleşmelerdendir. Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, bakım borçlusunun, bakım alacaklısının ömrünün sonuna kadar bakım ve gözetim ihtiyaçlarını karşılamayı buna karşılık bakım alacaklısının da malvarlığı değerlerini sağlararası tasarrufa konu ederek ya da ölüme bağlı tasarrufla devretmeyi taahhüt ettiği, talih ve tesadüfe bağlı bir sözleşmedir. Toplumsal, yapısal, hukuki vb. birtakım değişiklik ve gelişmelere paralel olacak biçimde, ölünceye kadar bakma sözleşmesinin önemini, eskiye nazaran kısmen yitirdiği düşünülse de günümüzde, mal kaçırmak vb. başka amaçlar güdülmek suretiyle yapıldığı ve pek çok hukuki ihtilafa konu olduğu görülmektedir. Bu kapsamda, çalışmamızda, uygulamada sıklıkla karşılaşılan ölünceye kadar bakma sözleşmesinin, kurulması, hüküm ve sonuçlarını doğurması ile sona ermesi hususları ayrıntılı olacak biçimde irdelenmiştir. TBK m.611-619 hükümleri başta olmak üzere, miras hukuku, eşya hukuku, icra ve iflas hukuku gibi hukukun diğer alanlarıyla ilişkili ve karmaşık yapıya sahip olan ölünceye kadar bakma sözleşmesine ilişkin doktrinde yer alan görüşlere yer verilmiştir. Çalışmamızda sıklıkla yer verdiğimiz yargı kararları ve doktrin görüşleri neticesinde, bakım alacaklısının yaşamının sonuna değin bakılıp gözetilmesi amacı taşıyan ve toplumumuzda, yaygın olarak muvazaalı şekilde yapılması nedeniyle güncelliğini koruyan ölünceye kadar bakma sözleşmesine ilişkin karşılaşılan sorunlara çözüm üretilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Agreement for lifelong support is one of the named contracts regulated in the second part of the second part of the Turkish Code of Obligations numbered 6098, the seventeenth part, the second distinction, in articles 611-619. Agreement for lifelong support is a contract based on luck and chance, in which the care debtor undertakes to meet the care and surveillance needs of the care creditor until the end of his life, and in return, the care creditor undertakes to transfer the assets by subjecting them to disposition among or testamentary disposition. In parallel with some social, structural, legal, etc. changes and developments, although it is thought that agreement for lifelong support has partially lost its importance compared to the past, nowadays, it is seen that it is made for other purposes such as smuggling of goods etc. and is the subject of many legal disputes. In this context, in our study, the issues of the establishment of agreement for lifelong support, which are frequently encountered in practice, its conclusion and consequences, and its termination have been examined in detail. Opinions in the doctrine regarding the agreement for lifelong support, which has a complex structure and is related to especially the provisions of TCO m.611-619 and other areas of law such as inheritance law, property law, execution and bankruptcy law are included. As a result of the judicial decisions and doctrinal views that we frequently include in our study, it has been tried to find solutions to the problems encountered in agreement for lifelong support, which aims to take care of the care creditor until the end of his life and which is kept up-to-date due to the fact that its widespread collusion in our society.