Ölünceye kadar bakma sözleşmesi
Agreement for lifelong support
- Tez No: 587842
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT KİZİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, Borçlar hukuku, bakım alacaklısı, bakım borçlusu, borçlar hukuku nitelikli ölünceye kadar bakma sözleşmesi, miras hukuku nitelikli ölünceye kadar bakma sözleşmesi, Agreement for lifelong support, obligations law, care creditor, care debtor, featured contract for lifelong support, law of succession featured contract for lifelong support
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Hukuki bir sonuç meydana getirmesi amaçlanan, bir ya da birden fazla kişi ya da tüzel kişiliğin, karşılıklı irade beyanıyla kurulan işleme sözleşme adı verilir. Hukukumuzda çok çeşitli sözleşme türleri mevuttur. Bu çalışmamızda TBK'da yer alan ve bir çok hukuk dalı ile iç içe girmiş olan ölünceye kadar bakma sözleşmesini incelenmeye çalışılmıştır. TBK madde 611'de“Ölünceye kadar bakma sözleşmesi, bakım borçlusunun bakım alacaklısını ölünceye kadar bakıp gözetmeyi, bakım alacaklısının da bir malvarlığını veya bazı malvarlığı değerlerini ona devretme borcunu üstlendiği sözleşmedir.”şeklinde tanımlanmıştır. Çalışmamızın ilk bölümünde ölünceye kadar bakma sözleşmesinin tanımından başlamak suretiyle Türk Hukukundaki ölünceye kadar bakma sözleşmesi incelenecektir. Çalışmamamızın ikinci bölümünde sözleşmenin kurulması, tarafları ve şekil şartları incelenecektir. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise hükümleri, sonuçları, geçerlilik koşulları incelenecektir. Çalışmamızın son bölümü olan dördüncü bölümde ise ölünceye kadar bakma sözleşmesinin özel sona erme sebepleri, genel sona erme sebepleri ve üçüncü kişilerin sözleşme üzerindeki itiraz tenkis ve iptal hakları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
A process which is established by mutual consent of one or more persons or organizations, which is intended to produce a legal result, is called a contract. There are various types of contracts in our law. In this study, it is tried to examine the contract to look until death, which is intertwined with many branches of law in our law. Turkish law of obligations Article 611 look The contract to look up to death is the contract in which the care debtor undertakes to look after the care creditor until he dies, and the care creditor undertakes to transfer the assets or some assets to him." In the first part of our study, we will examine the contract of death in Turkish Law, starting with the definition of the contract of death. In the second part of our study, the establishment of the contract, the parties and the conditions of the form will be examined. In the third part of the study, the provisions, results and validity conditions will be examined. In the last part of our study, in the fourth part, the termination of the contract until the death and the results of the parties will be evaluated depending on the termination.