Çocuklarda intravenöz girişimler sırasında ebeveyn varlığının hemşirelerin kaygı düzeniyine etkisi
Parental presence during intravenous interventions in childrenthe effect of nurses on anxiety regulation
- Tez No: 743219
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMİN KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: intravenous interventions, child, nurse, anxiety
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırma, çocuklarda intravenöz girişimler sırasında ebeveyn varlığının hemşirelerin kaygı düzeyine etkisinin değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı, kesitsel ve ön test-son test nitelikte gerçekleştirildi. Araştırma 01 Eylül-30 Aralık 2021 tarihleri arasında Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi'nde yapıldı. Hastanenin çocuk kliniğinde çalışan hemşireler (N:70) araştırmanın evrenini oluşturdu. Araştırma kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 50 hemşire araştırmanın örneklemini oluşturdu. Veriler tanıtıcı bilgi formu ve durumluk-süreklik kaygı envanteri aracılığıyla elde edildi. Katılımcılardan öncelikle tanıtıcı bilgi formunu ve süreklik kaygı envanterini doldurmaları istendi. Araştırma, aynı örneklem grubu ile 2 fazda gerçekleştirildi. Birinci aşamada hemşirelerden ebeveynlerin çocuklarının yanında iken çocuklara uygulanan intravenöz girişimlerden hemen sonra durumluk kaygı envanterini doldurmaları istendi. İkinci fazda ise 15 günlük bir süre sonrasında aynı örneklem grubu ile ailenin katılımı olmaksızın uygulanan intravenöz girişimlerden hemen sonra hemşirelere durumluk kaygı envanteri uygulandı. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 26 paket istatistiktik programı kullanıldı. Analiz ve bulgularda; hemşirelerin demografik özellikleri, intravenöz işleme ilişkin görüşleri, işlem sırasında ebeveyn varlığına ilişkin düşünceleri, durumluk-süreklik kaygı envanteri puanlarının dağılımı ve puan ortalamaları karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
This research was carried out as a descriptive, cross-sectional and pretest-posttest in order to evaluate the effect of parental presence on the anxiety level of nurses during intravenous interventions in children. The research was done between 1 september and 30 december 2021 in dates at the Dr. Lütfi Kırdar City Hospital. The nurses (N:70) working in the pediatric clinic of this hospital formed the universe of the research. Fifty nurses who complied the research criteria and accepted the research constituted the sample of the research. The data were obtained through the introductory information form and the trait anxiety inventory. First of all, the participants were asked to fill in the introductory information form and the trait anxiety inventory. The research was carried out in two phases with the same sample group. In the first phase, nurses were asked to fill in the state anxiety inventory right after the invasive interventions applied to the children while the parents were with their children. In the second phase, after a 15-day period, the state anxiety inventory was applied to the nurses immediately after the invasive interventions with the same sample group without the participation of the family. SPSS 26 package statistics program was used to evaluate the data. In analysis and findings; the demographic characteristics of the nurses, their views on the intravenous procedure, their thoughts on the presence of the parents during the procedure, the distribution of the state-trait anxiety inventory scores and their mean scores were compared. It was determined that nearly half of the participants experienced stress during intravenous interventions, almost all of them thought that their relatives intervened in their attempts, they saw the intervention as disrespectful, and their trait anxiety average score was moderate, the state anxiety score averages of the nurses were statistically significantly higher in the interventions in which the parents were included in the process compared to the interventions in which the parents were not included in the process.