Sporcuların psikolojik beceri ile zihinsel antrenman düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between psychological skills and mental training levels of athletes
- Tez No: 743244
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ERİM ERHAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ BEDİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Spor Psikolojisi, Zihinsel antrenman, Psikolojik beceri, Sport, Sport Psychology, Mental training, Psychological skills
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Çalışmanın amacı, sporcuların zihinsel antrenman ve psikolojik beceri düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi ve çeşitli demografik özelliklere göre karşılaştırılmasıdır. Tarama modeline göre yapılan çalışmanın araştırma grubunu Tekirdağ ilinde çeşitli spor branşlarında faaliyet gösteren 541'i erkek (%66,6) 271'i kadın (%33,4) olmak üzere toplam 812 sporcu oluşturmaktadır. Araştırmanın veri toplama sürecinde kişisel bilgi formu ile“Sporda Zihinsel Antrenman Envanteri”ve“Sporcuların Psikolojik Becerilerini Değerlendirme Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin karşılaştırmasında Independent T testi ve One Way Anova Testi, değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için Pearson Korelasyon analizi ve basit doğrusal regresyon testleri yapılmıştır. Elde edilen bulgular ışığında sporcuların zihinsel antrenman ve psikolojik beceri düzeyleri ile cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, aile aylık gelir, spor branşı, spor türü, temas durumu, lisans durumu, lisans yılı, millilik durumu ve haftalık antrenman sayısı değişkenleri arasında anlamlı farklılık olduğu, sporcuların zihinsel antrenman ile psikolojik beceri düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu ve psikolojik beceri sporcuların zihinsel antrenman düzeyleri üzerindeki değişimin yaklaşık %32,5'ini açıkladığı bulunmuştur. Araştırma sonuçları incelendiğinde cinsiyetin, yaşın, eğitim düzeyinin, aile aylık gelirinin, spor branşının, spor türünün, temas durumunun, lisans durumunun, lisans yılının, millilik durumunun ve haftalık antrenman sayısının sporcuların psikolojik beceri ve zihinsel antrenman düzeylerini belirleyicileri arasında yer aldığı ve psikolojik beceri düzeylerinin artması durumda zihinsel antrenman düzeylerinin de artacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the relationship between mental training and psychological skill levels of athletes and to compare them according to various demographic characteristics. The research group of the study, which was carried out according to the screening model, consists of 812 athletes, 541 male (66.6%) and 271 female (33.4%), operating in various sports branches in Tekirdağ. In the data collection process of the research, personal information form,“Mental Training Inventory in Sports”and“Scale of Evaluation of Psychological Skills of Athletes”were used. Independent T test and One Way Anova Test were used to compare the obtained data, Pearson Correlation analysis and simple linear regression tests were used to examine the relationship between variables. In the light of the findings, there is a significant difference between the mental training and psychological skill levels of the athletes and the variables of gender, age, education level, family monthly income, sports branch, sport type, contact status, undergraduate status, undergraduate year, nationality status and weekly training number, It was found that there is a positive and significant relationship between the mental training of the athletes and their psychological skill levels, and psychological skill explains about 32.5% of the change in the mental training levels of the athletes. When the results of the research are examined, it is seen that gender, age, education level, family monthly income, sports branch, sport type, contact status, undergraduate status, undergraduate year, nationality status and weekly training number are among the determinants of the psychological skills and mental training levels of the athletes. It can be said that mental training levels will also increase in case of an increase.