Ortaöğretim çağındaki kız öğrencilerinin genital hijyen davranışlarının değerlendirilmesi: Vize örneği
Evaluation of genital hygiene behaviors of secondary education girls: Vize example
- Tez No: 743274
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Adölesan, hijyen, genital hijyen, davranış, hemşirelik, Adolescent, hygiene, genital hygiene, behavior, nursing
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Adölesan dönem içerisinde olan, ortaöğretim çağındaki kız öğrencilerinin genital hijyen davranışları ile yönelimlerinin belirlenmesi ve değerlendirilmesi amacı ile Şubat 2022-Haziran 2022 tarihleri arasında tanımlayıcı tasarımda gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini, Kırklareli'nin Vize ilçesinde T.C. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olan tüm liselerde 2021-2022 eğitim yılında okumakta olan 355 kız öğrenci oluşturdu. Örneklem sayısının belirlenmesine gidilmeksizin evrenin tamamına ulaşılması hedeflendi ve sonuçta çalışmaya katılmaya gönüllü 194 kız öğrenci örneklemi oluşturdu. Etik kurul ve kurum izni sonrasında veri toplanma aşamasına geçildi. Verinin toplanmasında araştırmacılar tarafından literatür taraması yapılarak hazırlanan“Kişisel bilgi formu”ve“Genital Hijyen Davranışları Ölçeği”yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak uygulandı. Öğrencilerin yaş ortalaması 15.74±1.1 olduğu, çoğunluğunun annesi ve babası ile beraber yaşadığı, yarıdan fazlasının genital bakım ve hijyen hakkında bilgi almadıkları, tamamına yakınının genital bölge temizliğinde materyal kullandıkları, genital hijyen davranışlarının olumlu olduğu, okulda veya derslerde hijyen konusunda yetersiz eğitim verildiğini düşündükleri bulundu. Sadece anne veya sadece baba ile yaşayan öğrencilerin genital hijyen davranışlarının ve adet hijyenlerinin daha olumlu yönde olduğu, şehir merkezi ve ilçede yaşayan öğrencilerin köyde yaşayan öğrencilere göre genital bölge temizliğinde materyal kullanım oranlarının daha fazla olduğu tespit edildi. Sonuç olarak; anne eğitim düzeyinin, aile gelir düzeylerinin, birlikte yaşamakta olduğu kişinin genel hijyen ve adet hijyenleri alışkanlıklarının olumlu yönde etkilediği görüldü.
Özet (Çeviri)
It was carried out in a descriptive design between February 2022 and June 2022 in order to determine and evaluate the genital hygiene behaviors and orientations of female students in the secondary school age who are in adolescence. The universe of the research is T.C. in Vize district of Kırklareli. It consisted of 355 female students studying in all high schools affiliated to the Ministry of National Education in the 2021-2022 academic year. It was aimed to reach the entire universe without determining the number of samples, and as a result, a sample of 194 female students who volunteered to participate in the study was formed. After the approval of the ethics committee and the institution, the data collection phase was started. In data collection,“Personal Information Form”and“Genital Hygiene Behaviors Scale”, which were prepared by the researchers after a literature review, were applied using face-to-face interview method. It was found that the mean age of the students was 15.74±1.1, the majority of them lived with their mothers and fathers, more than half of them did not receive information about genital care and hygiene, Almost all of them used materials for cleaning the genital area, their genital hygiene behaviors were positive, and they thought that insufficient education on hygiene was given at school or in classes. It was determined that the genital hygiene behaviors and menstrual hygiene of students living with only their mother or only father were more positive, and students living in the city center and the district were more likely to use materials for genital area cleaning than students living in villages. As a result; It was observed that the education level of the mother, family income level, and the general hygiene and menstrual hygiene habits of the person with whom they live have a positive effect.