Gestasyonel diyabetli anne yenidoğanlarının anne sütü ve mama desteği sonucu kan şekerlerinin karşılaştırılması
Comparison of blood sugar result of breast milk and formulasupplement in newborns of mothers with gestational diabetes
- Tez No: 743280
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSEN ÇAYIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Gestasyonel diyabet, anne sütü, mama, yenidoğan, hipoglisemi, Gestational diabetes, breast milk, formula, newborn, hypoglycemia
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Araştırma, gestasyonel diyabetli anne yenidoğanlarının anne sütü ve mama desteği sonucu kan şekerinin karşılaştırılması ile anne sütünün yeterli olup olamayacağını belirlemek amacıyla yapıldı. İstanbul'da bir Kamu hastanesine, gestasyonel diyabet tanısıyla başvuran annelerin bebekleri ile Temmuz 2021-Mart 2022 tarihleri arasında yarı deneysel nitelikte yapıldı. Örneklem seçimi için güç analizi yapılarak, anne sütü ile beslenen 35 yenidoğan“Anne Sütü Grubu”nda; ilave mama desteği verilen 35 yenidoğan“Anne Sütü+Mama Grubu”nda olmak üzere toplam 70 yenidoğan alındı. Her iki gruba alınan annelere“Tanıtıcı Bilgi Formu”dolduruldu. Geliştirilen“Bebek Beslenme ve Bebek Kan Şekeri Takip Formu”ile doğum sonu 24 saat takip edildi. Annelerin,“Latch Emzirme Tanılama Ölçeği”ve“Emzirme Gözlem Formu”ile emzirmeleri kontrol edildi. Kliniğin protokolüne göre bebeklerin kan şekeri ölçülerek kayıt edildi.“Anne Sütü Grubu”ndaki annelerin yaş ortalamalarının 32.00±7.20 yıl;“Anne Sütü+Mama Grubu”ndaki annelerin ise 32.69±5.96 yıl olduğu görüldü. Her iki grupta bulunan tüm annelerin %64.3'ünün ilköğretim ve altı eğitimleri olduğu, %91.4'ünün ev hanımı olduğu bulundu. Yenidoğanlarda, kan şekeri ölçümlerinin 1. saat, 5. saat, 12. saat ve 24. saat değerlerinde gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi ancak grup içinde 1. saate göre diğer saatlerdeki değerlerin artışında istatistiksel olarak anlamlı fark görüldü. Her iki grupta, Latch Emzirme Tanılama Ölçeği uygulanmasında 0. saate göre, 2. saat, 6. saat, 12. saat ve 24. saat puanlarındaki artışında; Emzirme Gözlem Formu puanlarının 0. saat ve 2. saate göre diğer saatlerdeki puanlarının artışında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Sonuç olarak annelerin, yenidoğanlarını doğum sonu ilk saatten başlayarak iyi emzirmeleri mama desteğine ihtiyaç olmadan yeterli olabileceği saptandı.
Özet (Çeviri)
The study was carried out to determine whether breast milk would be sufficient by comparing blood sugar as a result of breast milk and formula support in newborns of mothers with gestational diabetes. A semi-experimental study was conducted with the babies of mothers admitted to a public hospital in Istanbul with the diagnosis of gestational diabetes between July 2021 and March 2022. By performing power analysis for sample selection, in the“Breast Milk Group”of 35 newborns fed with breast milk; A total of 70 newborns, 35 of whom were given additional formula support, were included in the“Breastmilk+Food Group”.“Introductory Information Form”was filled in to the mothers included in both groups. With the developed“Baby Nutrition and Baby Blood Sugar Follow-up Form”, 24-hour postpartum follow-up was performed. Breastfeeding of the mothers was controlled with the“Latch Breastfeeding Diagnostic Scale”and the“Breastfeeding Observation Form”. According to the clinic's protocol, the blood glucose of the babies was measured and recorded. The mean age of the mothers in the“Breastmilk Group”was 32.00±7.20 years; It was observed that the mothers in the“Breastmilk+Food Group”were 32.69±5.96 years old. It was found that 64.3% of all mothers in both groups had primary education or lower education, and 91.4% were housewives. In newborns, there was no statistically significant difference in the 1st hour, 5th hour, 12th hour and 24th hour values of blood glucose measurements compared to the groups, but a statistically significant difference was observed in the increase of the values at the other hours compared to the 1st hour within the group. In both groups, the increase in the 2nd hour, 6th hour, 12th hour and 24th hour scores compared to the 0th hour in the application of the Latch Breastfeeding Diagnostic Scale; A statistically significant difference was found in the increase in the scores of the Breastfeeding Observation Form at the 0th hour and the 2nd hour compared to the other hours. As a result, it was determined that mothers' breastfeeding their newborns well, starting from the first hour after birth, may be sufficient without the need for formula support.