Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının bilişimsel düşünme beceri düzeylerinin incelenmesi
Examination of computational thinking skill levels of Social studies teacher candidates
- Tez No: 743507
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NADİRE EMEL AKHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Bilişimsel Düşünme, Öğretmen Adayları, Social Studies, Computational Thinking, Prospecpective Teachers
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmanın amacı, sosyal bilgiler öğretmenliği birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf düzeyindeki öğretmen adaylarının bilişimsel düşünme (BD) beceri düzeylerinin“cinsiyet, sınıf düzeyi, başarı düzeyi, aile gelir düzeyi, anne ve baba öğrenim düzeyi, yerleşim yeri, aylık kitap okuma sayısı, bilgisayara sahip olma durumu, evde internete erişim durumu, günlük bilgisayar kullanma süresi, internetin sıklıkla kullanım amacı ve teknolojik gelişmeleri takip etme durumu”gibi çeşitli değişkenlerde nasıl farklı sonuçlar gösterip göstermediğini incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim-öğretim yılı güz döneminde bir devlet üniversitesinde öğrenim görmekte olan birinci sınıftan 70, ikinci sınıftan 52, üçüncü sınıftan 61 ve dördüncü sınıftan 69 öğrenci olmak üzere toplamda 171'i kadın 81'i erkek 252 kişiden oluşan sosyal bilgiler öğretmen adayları oluşturmaktadır. Araştırmada nicel yöntemlerden tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak ise Dolmacı ve Akhan (2020) tarafından geliştirilen“Bilişimsel Düşünme Becerisi Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada ölçme aracından elde edilen veriler istatistik paket programı (SPSS) kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında sosyal bilgiler öğretmen adaylarının BD düşünme beceri düzeyine dair elde edilen sonuçlara göre BD beceri düzeyleri ve alt boyutlarına ilişkin ortalama puanlarının yüksek düzeyde olduğu görülmektedir. Öğretmen adaylarının BD becerilerinin alt boyutları detaylı olarak incelendiğinde ise en yüksek ortalama puanın bilgisayar kullanabilme becerisi, en düşük ortalama puanın ise algoritmik-analitik düşünme becerisi boyutunda olduğu görülmüştür. Değişkenlerin nasıl fark yarattığı incelendiğinde; cinsiyet değişkenine göre elde edilen sonuçlarda anlamlı bir fark olmadığı, sınıf düzeyi değişkeninde sınıf düzeyi arttıkça BD beceri düzeyinin arttığı, başarı düzeyi değişkeninde başarısı yüksek olan adayların BD beceri düzeyinin de artış gösterdiği, aile gelir düzeyi değişkenine göre geliri yüksek olanların daha avantajlı olduğu, anne ve baba öğrenim düzeyi değişkenine göre annelerde eğitim düzeyi yüksek olanların avantajlı olduğu ancak baba değişkeninin de benzerlik taşıdığı, üniversiteye başlamadan önce yaşadığı yerleşim yeri ve aylık okunan kitap sayısı değişkeninin genel anlamda fark yaratmadığı, bilgisayara sahip olan, evde interneti bulunan ve teknolojik gelişmeleri takip eden adayların diğer adaylara göre anlamlı fark yarattığı ve son olarak internetin kullanma amacı değişkenine göre kişisel araştırma veya ödev için interneti kullanan adayların BD alt boyutundan yaratıcı problem çözme becerisi puanlarının sosyal medya amaçlı internet kullanan adaylara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine how Computational Thinking (CT) skills of first, second, third and fourth grade students who study in the Department of Social Studies Teaching can give different results under various factors such as:“gender, grade, success level, level of income, educational level of each parent, settlement areas, number of monthly reading, the status of owning a computer, the status of the Internet access at home; how long they go online in a day, the main purpose of the Internet use and the status of following technological developments. There are in total 252 students -171 women and 81 men- from the first semester of 2021-2022 academic year in the study group of this research: 70 of them are freshmen, 52 of them are sophomores, 61 of them are juniors and 69 of them are seniors. Survey Method which is one of the quantitive methods is used in this research. ”Computational Thinking Skill Scale" which is developed by Dolmacı and Akhan (2020) is used as data collection tool. The data obtained from the measurement tool is analyzed by using Statistical Package for the Social Sciences (SPSS). The results show that Social Studies Teaching students' avarage points concerning CT skill levels and sub-dimensions are high. When sub-dimensions of CT skills of prospective teachers are analyzed in detail, it is seen that the highest avarage point is in the section of using a computer ability while the lowest avarage point is in the section of algorithmic-analytical thinking skill. When it is analyzed how various factors make differences, it is determined that gender, educational level of father, settlement area and monthly reading number factors do not make significant differences while such factors as owning a computer, having Internet access at home and following technological developments make important differences. It is determined that grade level and CT skill level are directly proportional which means fourth grade students' CT skill level is higher than first grade students'. Additionally, success level and CT skill level increase in direct proportion. On the other hand, it is seen that the prospective teachers who have high level of income and also the ones whose mothers are highly educated are more advantageousthan the others. Lastly, it is determined that the ones who use the Internet for research or homework have higher creative problem solving skill points, which is one of the sub-dimensions of CT, than the ones who use the Internet for social media.