Korrektif egzersizlerin yaşlılarda postür, fonksiyonellik ve denge üzerinde etkisi
The effect of corrective exercises on posture, functionality and balance in the elderly
- Tez No: 743523
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Korrektif egzersiz, yaşlı, denge, postür, fonksiyonellik, Corrective exercise, elderly, balance, posture, functionalit
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada yaşlılarda uygulanan korrektif egersizlerin postür, denge ve fonksiyonellik üzerinde ki etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Çalışmamıza yaş ortalaması 73.09±5.37 yıl, vücut kütle indeksi 27.04±3.38 kg/m2 olan 2 kadın ve 19 erkek yaşlı katılmıştır. Katılımcılar korrektif egzersiz (KE) (n=12) ve grup egzersizi (GE) (n=9) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Katılımcıların vizüel analog skalası (VAS) ile düşme korkusu, Takei 5401 model dijital bir dinamometre ile el kavrama kuvveti, postür değerlendirmesi için New York postür değerlendirme yöntemi (NYPDY), denge değerlendirmesi için zamanlı kalk yürü testi (ZKYT) ve fonksiyonelliğin değerlendirilmesi için squat hareket analizi yapılmıştır. Egzersizler haftada 2 gün ve 8 hafta sürmüştür. GE ve KE grubu değerlendirmeleri egzersiz öncesi ve egzersiz sonrası olarak yapılmıştır. Egzersiz öncesi ve sonrası değerler karşılaştırıldığında KE grubunda düşme korkusu, ZKYT, NYPDY, sağ ve sol el kavrama kuvvetinde egzersiz sonrası lehine anlamlı bir iyileşme bulunmuştur (p˂0,05). Squat hareket analizinde ise sadece posteriordan incelemede diz açılarında egzersiz sonrası lehine anlamlı bir iyileşme bulunurken (p˂0,05) diğer tüm açılarda anlamlı bir fark bulunamamıştır (p˃0,05). GE grubunda ise düşme korkusu, ZKYT, NYPDY ve sağ el kavrama kuvvetinde egzersiz sonrası lehine anlamlı bir iyileşme bulunmuştur (p˂0,05). Squat hareket analizinde ise sadece lateralden incelemede ayak bileği açısında egzersiz sonrası lehine anlamlı bir iyileşme bulunurken (p˂0,05) diğer tüm açılarda anlamlı bir fark bulunamamıştır (p˃0,05). Yaşlılarda hem korrektif egzersiz hem de grup egzersizleri postür, denge, düşme korkusu ve kavrama kuvvetini geliştirmede etkilidir. Korrektif egzersizler alternatif olarak egzersiz programlarına eklenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the effect of corrective exercises performed in the elderly on posture, balance and functionality. 2 female and 19 male elderly with a mean age of 73.09±5.37 years and a body mass index of 27.04±3.38 kg/m2 participated in our study. The participants were divided into two groups as corrective exercise (CE) (n=12) and group exercise (GE) (n=9). The participants' fear of falling with visual analog scale (VAS), hand grip strength with a Takei 5401 model digital dynamometer, New York posture assessment method (NYPDY) for posture assessment, timed up-and-go test (ZKYT) for balance assessment, and squat motion analysis for functionality assessment were performed. The exercises lasted 2 days a week for 8 weeks. CE and GE groups were evaluated before and after exercise. When the values before and after exercise were compared, a significant improvement was found in favor of falling fear of falling, TUG, NYPA, right and left hand grip strength in the CE group after exercise (p˂0.05). In squat movement analysis, there was a significant improvement in favor of knee angles after exercise only in posterior examination (p˂0.05), but no significant difference was found in all other angles (p˃0.05). In the GE group, on the other hand, a significant improvement was found in favor of the fear of falling, TUG, NYPA and right hand grip strength after exercise (p˂0.05). In the squat movement analysis, there was a significant improvement in favor of the ankle angle after exercise only in the lateral examination (p˂0.05), but no significant difference was found in all other angles (p˃0.05). In the elderly, both corrective and group exercises are effective in improving posture, balance, fear of falling and grip strength. Corrective exercises can be added to exercise programs as an alternative