Kronik rejeksiyon gelişen böbrek nakli alıcılarında serum copeptin düzeyinin saptanması
Determination of serum copeptin levels in kidney transplant recipients with chronic rejection
  1. Tez No: 743535
  2. Yazar: AYŞE TUBA ÖZTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METE EYİGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Copeptin, rejeksiyon, transplantasyon (nakil), ELISA, Copeptin, rejection, transplantation, ELISA
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Böbrek nakilli hastalarda rejeksiyon en önemli problemdir. Bu çalışmada; böbrek nakli hastalarının serum copeptin seviyelerinin rejeksiyon olmadan önemli bir belirteç olup olmadığını araştırmayı, rejeksiyon ile copeptin arasında bir korelasyon olup olmadığını belirlemeyi amaçladık. Korelasyon bulunması halinde renal transplant hastalarının copeptin düzeylerinin takibi, ilerleyen süreç hakkında yol gösterici bilgiler verip tedavinin erken başlamasını sağlayabilecektir. Serum copeptin seviyelerinin istatistiksel olarak yüksek bulunması sayesinde ilerleyen dönemde birkaç hastada bile rejeksiyonunun önlenebilmesi, sağlık alanında çok önemli bir gelişme olacaktır. Yöntem: Akdeniz Üniversitesi İmmünoloji Laboratuvarında böbrek nakli yapılan hastalardan daha önceden toplanmış ve -80 derecede saklanan serum örnekleri çalışmaya dahil edilmiştir. Serum copeptin düzeyleri ELISA yöntemi ile saptanmıştır (Phoenix Parmaceticals.Inc.Copeptin (Human) EIA Kit Cat. no: EK-065-32 ABD). Bulgular: Çalışmaya 56 hasta dahil edilmiştir. Hastaların 12'si kadın (%21,4), 44'ü erkektir (%78,6). Çalışma grubunun yaş ortalaması 45,09'dur. Rejeksiyon olan hastalar 4 alt gruba ayrılmıştır: Bu gruplar:1) Kronik humoral (%28,6), 2) Tubilit (%30,4), 3) Akut Humoral (%14,3), 4) T hücre aracılı rejeksiyon grubudur (%3,6). Ayrıca rejeksiyon gelişmeyen 13 hasta ise kontrol grubunda (%23,2) olarak belirlenmiştir. Grupların copeptin seviyeleri kontrol grubunda 9,26±27,31, kronik humoral grubunda 1,38±1,16, tubilit grubunda 1,43±1,55, akut humoral grubunda 0,20±0,56, T hücre aracılı rejeksiyon grubunda ise 2,83±0,24 ng / mL olarak bulunmuştur. Sonuç: Böbrek nakli yapılan hastalarda copeptin seviyelerini karşılaştırdığımızda rejeksiyon gelişen ve gelişmeyen gruplar arasında istatistiksel fark bulunmamıştır. Ancak rejeksiyon alt gruplarını incelediğimizde akut humoral rejeksiyonda, rejeksiyon gelişmeyen gruba göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objectives: Rejection is the most important problem in kidney transplant patients. In this study, we aimed to investigate whether serum copeptin levels of kidney transplant patients are an important marker without rejection, and to determine whether there is a correlation between rejection and copeptin. If there is a correlation, the follow-up of copeptin levels in renal transplant patients, will provide guiding information about the progression and enable the treatment to start early. If serum copeptin levels are found to be significantly higher, prevention of rejection even in a few patients in the future will be a very important development in the field of health. Method: Serum samples previously collected from transplant patients in Akdeniz University Immunology Laboratory and stored at -80 degrees were included in the study. Serum copeptin levels were determined by ELISA method (Phoenix Pharmaceuticals. Inc. Copeptin (Human) EIA Kit Cat. no: EK-065-32, USA). Results: 56 patients were included in the study. Of the patients, 12 (21.4%) were female and 44 (78.6%) were male. The average age of the study group is 45,09. Patients with rejection were divided into 4 subgroups: These groups are 1) Chronic humoral (28.6%), 2) Tubilit (30.4%), 3) Acute Humoral (14.3%), 4) T cell-mediated rejection group (3,6%). In addition, 13 patients who did not develop rejection were determined as the control group (23.2%). Copeptin levels of the groups were 9.26±27.31 in the control group, 1.38±1.16 in the chronic humoral group, 1.43±1.55 in tubilitis group, 0.20±0.56 in acute humoral group, and 2 in the T cell-mediated rejection group. It was found to be 2.83±0.24 ng/mL. Conclusion: When we compared copeptin levels in transplant patients, there was no statistical difference between the groups with and without rejection. However, when we examined the rejection subgroups, it was found statistically significantly lower in acute humoral rejection compared to the group that did not develop rejection.