Sosyal bilgiler öğretmenleri tarafından 5E modeline göre hazırlanan ders planlarının incelenmesi
Examination of lesson plans prepared by social studies teachers according to the 5E model
- Tez No: 743631
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİN ORUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 5E Modeli, Sosyal Bilgiler Dersi, Sosyal Bilgiler Öğretmeni, Ders Planı, Doküman İnceleme, The 5E Model, Social Studies Lesson, Social Studies Teacher, Lesson Plan, Document Review
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Sosyal Bilgiler dersi hem ilkokul hem de ortaokul kademesinde verilen önemli derslerden birisidir. Bu dersin öğretiminde çeşitli modeller veya teknikler kullanılabilir. Bu modellerden biri de 5E Modelidir. 5E Modeli; Giriş, Keşfetme, Açıklama, Derinleştirme ve Değerlendirme aşamalarından oluşmaktadır. Bu sebeple bir Sosyal Bilgiler dersi bu modele göre hazırlanacak olsa dersin beş temel aşamada işlenmesi gerekir. Öğretmenlerin derslerine hazırlıklı girmesi ve derste bir model takip ederek ders işleme sürecini geçirmesi şüphesiz öğrenci başarısına ve öğretmen yeterliliğine büyük katkı sağlar. Dolayısıyla bu çalışmada öğretmenlerin 5E Modeliyle hazırladıkları ders planlarını incelemek ve ders planı hazırlama becerilerini tespit etmek önemli olacaktır. Yapılan çalışmada 10 özel okul, 10 da devlet okulunda görev yapan yirmi farklı okuldan öğretmenlerin hazırlamış oldukları ders planları incelenmiştir. İncelenen ders planlarında yer alan aşamalar doküman inceleme yöntemiyle değerlendirilerek araştırmanın bulguları elde edilmeye çalışılmıştır. Doküman inceleme yöntemiyle yapılan değerlendirmeler için çok sayıda uzman görüşü alınarak,“5E Modeli Ders Planı Değerlendirme Formu”hazırlanmıştır. Özel okul ve devlet okulunda görev yapan sosyal bilgiler öğretmenleri tarafından 5E Modeline uygun olarak hazırlanan ders planları 5E Modeli Ders Planı Değerlendirme Formu'na göre yapılan incelemeler sonucunda elde edilen veriler değerlendirildiğinde genel olarak; özel okul öğretmenlerinin hazırladığı ders planlarının yeterlilik düzeyinin, devlet okulu öğretmenlerinin ders planlarına göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Social Studies course is one of the important courses for both primary and secondary school levels. Various models or techniques can be used while teaching this course. One of which is the 5E Model. The 5E Model consists of Engagement, Exploration, Explanation, Elaboration and Evaluation stages. Thus, if a Social Studies lesson is to be prepared according to this model, it must cover these five stages. Teachers who enter their classes prepared and follow a model in the lesson, undoubtedly make a great contribution to student success and teacher competence. Hence, in this study, to examine the lesson plans prepared by the teachers with the 5E Model and to ascertain their lesson plan preparation skills will be substantial. Lesson plans prepared by teachers from 20 different schools working in 10 private schools and 10 public schools were examined in this study. The stages in the examined lesson plans were evaluated with the document analysis method and the findings of the research were tried to be obtained. Many expert opinions were received on the evaluations made by the document review method and the“5E Model Lesson Plan Evaluation Form”was produced. When the data obtained from the examinations made according to the 5E Model Lesson Plan Evaluation Form of the lesson plans prepared in accordance with the 5E Model by the social studies teachers working in private and public schools are evaluated, in general; it has been determined that the proficiency level of the lesson plans prepared by private school teachers is higher than the lesson plans of public school teachers.