Gaziantep'te geleneksel el sanatlarının sürdürülebilir kültürel miras turizmi kapsamında değerlendirilmesi
Evaluation of traditional handicrafts in Gaziantep within the scope of sustainable cultural heritage tourism
- Tez No: 743691
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NADİRE KARADEMİR, DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞURCAN AYİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, El Sanatları, Turizm, Geography, Crafts, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel El Sanatları, Sürdürülebilirlik, Kültürel Miras Turizmi, Gaziantep, Türkiye, Traditional Crafts, Sustainability, Cultural Heritage Tourism, Gaziantep, Turkey
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Kültürel değerler her şeyden evvel bir toplumun kimliği olarak kabul edilmektedir. Kimliği oluşturan unsurların korunması, yaratılan değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması açısından kritik önemdedir. Küreselleşme süreci devam eden dünyada, tek tipleşmeye karşı, kültürel ögelerin önemi kendisini hissettirmektedir. Kültürel miras unsurları turizm faaliyetlerinde önemli bir yere sahiptir. Bu bağlamda geleneksel el sanatlarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilirliği hem geleneklerin korunması hem de turizm yönüyle katma değer yaratılması bakımından ele alınması gereken bir konudur. Özellikle kültür turizmi kapsamında korunarak pazarlanabilecek kültürel miras konumundaki geleneksel el sanatları bir bölgenin kalkınabilmesi için kıymetli bir araçtır. Anadolu'nun birçok bölgesinde olduğu gibi Gaziantep'te de bu meslekler varlığını sürdürmektedir. Yemenicilik, sedef kakmacılık, bakırcılık, zurnacılık, küpçülük, kutnuculuk Gaziantep'te varlığını devam ettiren mesleklerden birkaçıdır. Bu çalışmada yerelin kimliğini oluşturan geleneksel el sanatları Gaziantep örneği üzerinden ele alınmıştır. Kentin yaşayan değerleri olan geleneksel el sanatları sürdürülebilir kültürel miras açısından değerlendirilmiştir. Çalışmanın temel amacı zanaatkar, işletmeci, turizm yöneticileri gibi farklı aktörlerin gözünden Gaziantep'teki geleneksel el sanatlarının güncel durumunu ortaya koymaktır. Çalışmada bunu gerçekleştirmek için nitel araştırma yöntemlerinden yararlanılmıştır. 20 kişiyle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler, MAXQDA 2020 programı vasıtasıyla analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında kültürel miras ve Gaziantep'te kültürel miras olmak üzere iki temaya ulaşılmıştır. İlgili temalar altında genel ölçekte kültürel miras turizmine ve Gaziantep'te kültürel miras turizmi kapsamında el sanatlarına yönelik sorunlar, beklentiler ve memnuniyet durumları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cultural values are, above all, accepted as the identity of a society. Preserving the elements that make up the identity is of critical importance in terms of transferring the created values to future generations. In the world, where the process of globalization continues, the importance of cultural elements makes itself felt against uniformization. Cultural heritage elements have an important place in tourism activities. In this context, the preservation, development and sustainability of traditional handicrafts is an issue that needs to be addressed both in terms of preserving traditions and creating added value in terms of tourism. Traditional handicrafts, which are cultural heritage that can be preserved and marketed within the scope of cultural tourism, are a valuable tool for the development of a region. As in many regions of Anatolia, these professions continue to exist in Gaziantep. Yemeni making, mother-of-pearl inlay, copper making, zurna making, cube making, kutnu making are some of the professions that continue to exist in Gaziantep. In this study, traditional handicrafts that make up the identity of the local are discussed through the example of Gaziantep. Traditional handicrafts, which are the living values of the city, have been evaluated in terms of sustainable cultural heritage. The main purpose of the study is to reveal the current situation of traditional handicrafts in Gaziantep from the eyes of different actors such as craftsmen, managers and tourism managers. The study used qualitative research methods to achieve this. Semi-structured interviews with 20 people were analyzed through the MAXQDA 2020 program. Within the scope of the study, two themes were reached, namely cultural heritage and cultural heritage in Gaziantep. Problems, expectations and satisfaction levels regarding cultural heritage tourism on a general scale and handicrafts within the scope of cultural heritage tourism in Gaziantep were discussed under the relevant themes.