Yeni Alman Dışavurumculuğunda tarihselcilik ve diyalektik imge
Historicism and dialectical image in the New German Expressionism
  1. Tez No: 744008
  2. Yazar: YAKUP UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET FEYZİ KORUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Benjamin, Diyalektik İmge, Tarih, Tarihselcilik, Dışavurumculuk, Benjamin, Dialectical Image, History, Historicism, Expressionism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
“Yeni Alman Dışavurumculuğunda Tarihselcilik ve Diyalektik İmge”adlı bu çalışmada, Walter Benjamin'in Tarih Kavramı Üzerine tezlerinde yoğun bir şekilde dile getirdiği“tarih sorunu”ndan hareketle bir“tarihsel imge”okuması yapılmıştır. On dokuzuncu yüzyılın“kültürel tarihi”ni inceleyen Benjamin, diyalektik düşünce aracılığı ile yeni bir“tarih kavramı”nı açıklar. Tezlerinde açıkladığı tarih kavramı, imgelerle ve alegorilerle kuşanmış, diyalektik imge şeklinde kendini gösterir. Yakın geçmişin tarihini/yıkıntılarını bizlere bir düş dünyasının kalıntıları olarak sunan Benjamin'in amacı, tarihi imgeler şeklinde okumaktır. Dolayısıyla tez çalışmasında Benjamin'in işaret ettiği diyalektik imge kavramı, Yeni Alman Dışavurumcu sanatçıların yarattığı imgeler üzerinden tarihselcilik bağlamında ele alınmıştır. Bu sanatçılar Benjamin ile birlikte aynı tarihsel atmosferi solumuş, yakın tarihleri ile yüzleşen aynı zamanda da hesaplaşan insanlardır.
Özet (Çeviri)
In this study titled“Historicism and Dialectical Image in the New German Expressionism”, a reading of“historical image”was made based on the“problem of history”that Walter Benjamin mentioned extensively in his dissertations on the Concept of History. Studying the“cultural history”of the nineteenth century, Benjamin explains the new“concept of history”through dialectical thinking. The concept of history, which he explains in his theses, manifests itself in the form of dialectical images, surrounded by images and allegories. The purpose of Benjamin, who presents the history /ruins of the recent past to us as the remains of a dream world, is to read history in the form of images. Therefore, the concept of dialectical imagery pointed out by Benjamin in his thesis work is considered in the context of historicism through the images created by the New German Expressionist artists. These artists are people who, together with Benjamin, have breathed the same historical atmosphere, faced their recent history, but also reckoned with it.