Keratokonus tanısında Clmı'nın etkinliğinin güncel ölçümlerle karşılaştırılarak değerlendirilmesi
Evaluation of the efficiency of Clmi in the diagnosis of keratoconus by comparing it with current measurements
  1. Tez No: 744037
  2. Yazar: SÜCATTİN İLKER KOCAMIŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN BASRİ ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: CLMI, Keratoconus, Keratoconus Index, Wavefront Aberrations, Keratometry, Pachymetry
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET AMAÇ Bu çalışmanın amacı CLMI'yı (The Cone Location and Magnitude Index, Konus Yer ve Büyüklük İndeksi) keratokonus tanısında kullanılan diğer klinik parametrelerle karşılaştırarak, CLMI'nın keratokonus tanısındaki duyarlılık, özgünlük ve doğruluğunu tespit etmekti. GEREÇ ve YÖNTEMLER Yaş ortalamaları 26,19±7,90 olan 159 keratokonus hastasının (85 erkek, 74 kadın) 301 gözü ve kontrol gurubu olarak yaş ortalamaları 30,88±7,57 olan 265 refraktif cerrahi adayının (139 erkek, 126 kadın) 394 gözü çalışma kapsamına alındı. Her iki gurubun refraksiyon kusurları, görme keskinlikleri, Sim K1, Sim K2, ortalama ve santral keratometrileri (Ort. K, Santral K), en ince kornea kalınlıklarından oluşan pakimetri değerleri, korneal wavefront aberasyonları (total yüksek sıralı aberasyonlar (HOA), koma ve koma benzeri aberasyonlar, vertikal koma (3,-1), horizontal koma (3,1), sferik aberasyon (4,0)) ve aksiyel haritadan elde edilen CLMI büyüklükleri bağımsız değişkenlerde t-testi ile karşılaştırıldı. Guruplar arasında istatistiki olarak anlamlı farkı olan parametreler ROC eğrileriyle analiz edildi. Parametrelerin eğri altında kalan alanları, en iyi kesim noktaları ve parametrelerin en iyi kesim noktalarındaki duyarlılık, özgünlük ve doğrulukları araştırıldı. Keratokonus tanısında hangi parametrenin en iyi parametre olduğuna karar vermek için forward stepwise wald yöntemiyle lojistik regresyon analizi uygulandı ayrıca keratokonusun odds oranını hesaplamaya olanak sağlayan bir lojistik regresyon modeli oluşturuldu. CLMI'nın diğer klinik parametrelerle olan ilişkisini araştırmak için Pearson'un korelasyon analizi kullanıldı. BULGULAR İki gurup arasında sferik ve silindirik kırma kusurları, uzakta düzeltilmiş en iyi görme keskinlikleri, Sim K1, Sim K2, Ort. K, Santral K, HOA, koma benzeri aberasyonlar, (3,-1), (4,0), pakimetri ve CLMI ortalamaları açısından istatistiki olarak anlamlı bir fark varken; düzeltilmemiş görme keskinlikleri ve (4,0) ortalamaları açısından istatistiki olarak anlamlı bir fark yoktu. CLMI'nın eğri altında kalan alanı 0,935 idi. En fazla eğri altında kalan alana sahip olan parametre CLMI idi. CLMI'nın en iyi kesim noktası 1,82 idi. CLMI, diğer tüm parametreler arasında keratokonus tanısı için en yüksek duyarlılık (89%), özgünlük (94%) ve doğruluk (92%) oranına sahipti. CLMI, lojistik regresyon modelinde keratokonus vakalarını normallerden en iyi ayırabilen parametreydi. Lojistik regresyon modelinde CLMI tek başına, 92,8% doğruluk oranıyla keratokonus ve normalleri teşhis edebiliyordu. Ort. K ve sferik aberasyonun modele katılmasıyla doğruluk oranı 94,2%'ye çıktı. CLMI tüm parametrelerle güçlü bir korelasyona sahipti: Santral K (r= 0,669), Ort. K (r= 0,690), pakimetri (r= -0,589), HOA (r= 0,858), koma benzeri aberasyonlar (r= 0,881), (3,-1) (r= -0,814), (4,0) (r= -0,526). CLMI; koma benzeri aberasyonlar, HOA ve (3,-1) ile en güçlü korelasyona sahipti. SONUÇ CLMI keratokonus tanısında yüksek duyarlılık, özgünlük ve doğruluk düzeyleriyle etkili bir klinik parametredir. Anahtar Kelimeler: CLMI, Keratokonus, Keratokonus İndeksi, Wavefront Aberasyonları, Keratometri, Pakimetri.
Özet (Çeviri)
PURPOSE The aim of this study was to evaluate the sensitivity, specifity and the accuracy of CLMI (The Cone Location and Magnitude Index) in the diagnosis of keratoconus by comparing CLMI with the other clinical parameters, used in the diagnosis of keratoconus. MATERIAL and METHODS 301 eyes of 159 keratoconus patients (85 male, 74 female) with a mean age of 26,19±7,90 years and 394 eyes of 265 refractive surgery candidates (139 male, 126 female) with a mean age of 30,88±7,57 years as control group were enrolled into the study. Refractive errors, visual acuities, Sim K1, Sim K2, average and central keratometries (Avr. K, Central K), thinnest corneal thicknesses as pachymetry readings, corneal wavefront aberrations (total high order aberrations (HOA), coma and coma like aberrations, vertical coma (3,-1), horizontal coma (3,1), spherical aberration (4,0)) and CLMI magnitude derived from axial maps of both groups were compared with the independent samples t-test. Parameters which had statistically significant differences within groups were analysed with ROC curves. Area under curves, best cut off points of the parameters; the sensitivity, specifity and the accuracy of the parameters at the best cut off points were investigated. Logistic regression analyze with forward stepwise wald method was employed in order to determine which clinical parameter was the best parameter in the diagnosis of keratoconus and also a logistic regression model was generated that enabled to calculate the odds ratio of keratoconus. Pearson's correlation analysis was performed in order to investigate the relationship of CLMI with the other clinical parameters. RESULTS There was a statistically significant difference in the means of spherical and cylindrical refractive errors, distance corrected visual acuities, Sim K1, Sim K2, Avr. K, Central K, HOA, coma like aberrations, (3,-1), (4,0), pachymetry, CLMI and there was no statistically significant difference in the means of uncorrected visual acuities and (3,1) between two groups. The area under curve of CLMI was 0,935. The parameter that had the greatest area under curve was CLMI. The best cut off point of CLMI was 1,82. CLMI had the highest sensitivity (89%), specifity (94%) and accuracy (92%) among other parameters in the diagnosis of keratoconus. The CLMI was the best parameter that could differentiate keratoconus cases from normals in the logistic regression model. CLMI could diagnose keratoconus and normals with the accuracy of 92,8% singly in the logistic regression model. With the participation of Avr. K and spherical aberration in the model, the accuracy increased to 94,2%. CLMI had a strong correlation with all parameters: Central K (r= 0,669), Avr. K (r=0,690), pachymetry (r= -0,589), HOA (r= 0,858), coma like aberrations (r= 0,881), (3,-1) (r= -0,814) and (4,0) (r= -0,526). CLMI had the strongest correlation with coma like aberrations, HOA and (3,-1). CONCLUSION CLMI is an efficient clinical parameter in the diagnsois of keratoconus with high sensitivity, specifity and accuracy levels.