Ses ipine söz asan şair Arif Eren (Hayatı, sanatı ve eserleri)
The poet hanging words on the vocal-line Arif Eren (His life, art and works)
- Tez No: 744059
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL TİMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arif Eren, Poetika, Bu Kent Sende Kalsın, Ses İpine Asılan Sözler, Arif Eren, Poetics, Keep This City with You, Words Hanging on a Sound String
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
1938 yılında Kahramanmaraş'ta dünyaya gelen Arif Eren, 1964 yılında Çağrı dergisinde ilk şiirinin yayımlanmasıyla edebiyat dünyasında ismini duyurur. 1965 yılında ilk şiir kitabı“Bu Kent Sende Kalsın”adı ile yayımlanır. Bu yıllar Türk edebiyatında biçim ve içerik tartışmasının yoğun olduğu, politik söyleyişin hâkim olduğu yıllardır. 1960'ların sonlarından itibaren toplumsal-siyasal gerilim arttığı, 1970'li yıllarda edebiyat ve sanat hayatının siyasallaştığı ortamda Arif Eren şiirini ideolojik söylemlerden uzak tutmuştur. Bireyin iç dünyasını şiirin merkezine alsa da toplum hassasiyeti de gelişir. Hisar topluluğunun içinde de yer alan şair, yoluna bağımsız devam ederek kendine has bir şiir anlayışı oluşturur. Geleneksel şiir anlayışı içinde milliyetçi ve ruhçu bir anlayışla modern şiir anlayışına uygun şiirler yazar. 1980 sonrası Divan, Halk ve modern şiirin karışımı bir estetik anlayışı benimseyen şair, serbest nazmı ana unsur olarak kullanarak biçim ve içerikte gelenekten faydalanır. Söz konusu bu çalışmada mümkün mertebe birinci el kaynak kişi ve metinlerden hareketle şairin doğumu, çocukluğu, eğitim ve öğretim hayatı, askerliği, çalışma hayatı, evliliği, ailesi ve yakın çevresi, sanat hayatı ve sanat anlayışı, beslendiği kaynaklar titiz bir çalışma sonucunda ortaya konulmaya gayret edilmiştir. Bunun yanında şiirlerinin tematik incelemesi yapılarak, dil, anlatım, üslûp, edebi sanatları kullanma gücü, imge kullanımındaki başarı ortaya konmuştur. Şiir dışındaki diğer eserleri hakkında bilgiler verilerek, hakkında yapılan çalışmalar irdelendi. Nihayetinde Arif Eren'in hayatı, sanat anlayışı ve eserlerinden hareketle genel değerlendirmelerde bulunarak yazarın Türk edebiyatındaki yeri ve önemi belirlenmeye çalışılmıştır. Türk kültür, sanat ve edebiyat hayatında şiirleri ile ön plana çıkmış Arif Eren ile ilgili bu çalışmanın, şairle ilgili önemli bir boşluğu dolduracağını umut ediyoruz.
Özet (Çeviri)
Arif Eren, who was born in 1938 in Kahramanmaraş, made a name for himself in the literary world with the publication of his first poem in the journal Çağrı in 1964. In 1965, his first poetry book was published with the title“Bu Kent Sende Kalsin”. These years were the years when the discussion of form and content in Turkish literature was intense and political discourse was dominant. Arif Eren kept his poetry away from ideological discourses in an environment where social-political tensions increased since the late 1960s and the literature and art life became politicized in the 1970s. Although he takes the inner world of the individual to the center of the poem, his sensitivity to society also develops. The poet, who is also part of the Hisar community, creates a unique understanding of poetry by continuing his path independently. Within the traditional understanding of poetry, he writes poems in accordance with the modern understanding of poetry with a nationalist and spiritualist understanding. Adopting an aesthetic understanding that is a mixture of Divan, Folk and modern poetry after 1980, the poet makes use of tradition in form and content by using free verse as the main element. In this study, as much as possible, based on first-hand sources, people and texts , the poet's birth, childhood, education and training life, military service, working life, marriage, family and close environment, artistic life and understanding of art, and the sources he nourished were tried to be revealed as a result of a meticulous study has been done. In addition, by making thematic analysis of his poems, language, expression, style, power of using literary arts, and success in using images were revealed. Information about his other works other than poetry was given, and the studies on him were examined. In the end, it has been tried to determine the place and importance of the author in Turkish literature by making general evaluations based on Arif Eren's life, understanding of art and his works. We hope that this study about Arif Eren, who has come to the fore with his poems in Turkish culture, art and literature, will fill an important gap regarding the poet.