Ergen yaş grubunda sosyal medya bağımlılığı ile kaygı düzeyi ve düşünce eylem kaynaşması arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation the relationships between social media addiction, anxiety levels and thought action fusion in an adolescent population
- Tez No: 744065
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Bağımlılığı, Kaygı Düzeyi, Düşünce Eylem Kaynaşması, Social Media Addiction, Anxiety Level, Thought Action Fusion
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmada ergen bireylerde sosyal medya bağımlılığı, kaygı düzeyi ve düşünce eylem kaynaşması arasındaki ilişkiler incelenmektedir. Ergen bireylerde sosyal medya bağımlılığı ile kaygı düzeyi ve düşünce eylem kaynaşması arasında ilişkiler olabileceği düşünülerek bu araştırmada değişkenler arasındaki ilişkilerin keşfedilmesi amaçlanmıştır. İlişkisel araştırmada 7.,8.,9.,10. ve 11. sınıf öğrencileri araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmada 253 kadın (%50.6), 247 erkek (%49.4) olmak üzere 500 katılımcı yer almaktadır. Katılımcılar, Ergenlerde Sosyal Medya Bağımlılık Ölçeği, DSM-5 Düzey 2 Anksiyete Ölçeği, Çocuklarda Düşünce Eylem Kaynaşması Ölçeği ve Demografik Bilgi Formunu cevaplandırmışlardır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, DSM-5 Düzey 2 Anksiyete Ölçeği ile Düşünce Eylem Kaynaşması Ölçeği arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Ergenlerde Sosyal Medya Bağımlılık Ölçeği ile Düşünce Eylem Kaynaşması arasında pozitif yönde zayıf bir ilişki bulunmaktadır. Ergenlerde Sosyal Medya Bağımlılık Ölçeği ile Anksiyete Ölçeği arasında da pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Yaş ve anksiyete, ergen bireylerde sosyal medya bağımlılığını yordamaktadır. Buna ek olarak cinsiyet, ebeveynin eğitim düzeyi, doğum sırası ve gelir durumu gibi değişkenlerin de araştırmada kullanılan ölçekler ile ilişkileri olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Anksiyete düzeyi ve demografik özelliklerin sosyal medya bağımlılığı üzerinde yordayıcı etkisi olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationships between social media addiction, anxiety and fusion of thought action fusion in adolescents are examined. Considering that there may be relations between social media addiction and anxiety level and fusion of thought action fusion in adolescents, this study aimed to explore the relations between the variables. In relational research, 7th, 8th, 9th, 10th and 11th grade students were included in the study. There are 500 participants in the research, 253 women (50.6%) and 247 men (49.4%). Participants answered the Social Media Addiction Scale for Adolescents, the DSM-5 Level 2 Anxiety Scale, the Thought-Action Convergence Scale for Children, and the Demographic Information Form. According to the findings obtained in the study, there is a positive and significant relationship between the DSM-5 Level 2 Anxiety Scale and the Thought Action Fusion Scale. There is a weak positive correlation between Social Media Addiction Scale and Thought Action Fusion in Adolescents. There is also a positive and significant relationship between the Social Media Addiction Scale and the Anxiety Scale in Adolescents. Age and anxiety predicts social media addiction in adolescents. In addition, it was concluded that variables such as gender, parental education level, birth order and income status were also related to the scales used in the research. The findings were discussed in the light of the literature. It has been understood that the level of anxiety and demographic characteristics have a predictive effect on social media addiction.