Fare beyin metastazı modelinde optimal stereotaktik radyocerrahi yönteminin belirlenmesi ve immünolojik etkilerinin araştırılması
Determination of the optimal stereotactic radiosurgery technique in the mouse brain metastasis model and investigation of its immunological effects
- Tez No: 744175
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AZİZ HATİBOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: gamma knife radiosurgery, HSP90, YAP1, radioresistance, immune response
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Kanser hastalarında morbidite ve mortalitenin hala en önemli nedeni olan beyin metastazlarında, tümör hücrelerinin immün supresif özellikleri ve geliştirdikleri direnç mekanizmaları nedeniyle bu tümörlerin lokal kontrol başarı oranları düşmektedir. Stereotaktik radyocerrahinin beyin metastazlarında ve primer beyin tümörlerinde, immün yanıtı ve tümör mikroçevresini düzenlemede etkili olduğu artık bilinen bir gerçektir ancak hipofraksiyone radyocerrahinin beyin metastazlarında immün sistem üzerine etkisi üzerine yeterli bilgi yoktur. Ayrıca, farklı kanser türlerinde tedaviye direnç oluşumunda rolleri kanıtlanan ısı şok proteinleri ve Hippo yolağının, beyin metastazlarında radyasyon ile ilişkisini ve farklı radyocerrahi doz ve fraksiyonasyonlarının bu moleküller üzerine etkisini araştıran çalışmalar kısıtlıdır. Bu amaçla B16F10 fare melanoma hücre serisi ile C57BL/6J farelerde beyin metastazı modeli oluşturduk. Fareleri kontrol ve Gamma Knife ile farklı doz ve fraksiyonlarda (15Gy, 3x7Gy, 5x5Gy) tedavi edilmek üzere dört gruba ayırdık. Her grupta sağkalım sürelerini ölçtük. Ölüm sonrası sakrifiye edilen beyinden sağlam ve tümörlü dokular ayrıldıktan sonra tümörlü dokulardan immünohistokimya ile radyasyona direnç ile ilişkisini ve farklı radyocerrahi tedavi şemalarının bu moleküller üzerine etkisini değerlendirmek için HSP90 ve YAP1 düzeylerini ölçtük. ELISA ile tümörlü ve sağlıklı beyin dokularında immün yanıtı değerlendirmek için CCL4 ve IL-17A seviyelerini analiz ettik. Toplanan tüm verileri istatiksel açıdan karşılaştırdık. 15 Gy dozunda Gamma Knife tedavisi uygulanan grupta en fazla olmak üzere tedavi alan gruplar ile kontrol grubu arasında sağkalımda anlamlı fark saptadık. İmmünohistokimyasal analizde HSP90 ve YAP1 düzeyleri için gruplar arasında; ELISA ile de, CCL4 ve IL-17A düzeyleri için gruplar arasında ve her grupta sağlıklı beyin dokusu ve tümör dokusu arasında istatiksel açıdan anlamlı bir fark tespit etmedik. Stereotaktik radyocerrahinin immün yanıt üzerine etkinliği kanıtlanmış olsa da, özellikle beyin metastazlarındaki radyasyona direnç mekanizmalarının üstesinden gelmek için, radyocerrahinin etkin ve güvenilir doz ve fraksiyonasyonlarının belirlenmesi gerekmektedir. Bu bağlamda çalışmamızın, ileriki çalışmalara yol gösterici olacağını umuyoruz.
Özet (Çeviri)
In brain metastases, which is still the most important cause of morbidity and mortality in cancer patients, local tumor control rates decrease due to the immunosuppressive properties of tumor cells and their resistance mechanisms. It is now known that stereotactic radiosurgery is effective for brain metastases and primary brain tumors, in regulating the immune response and tumor microenvironment, but there is not enough information on the effect of hypofractionated radiosurgery on the immune system in brain metastases. In addition, studies investigating the relationship of heat shock proteins and Hippo pathway, which have proven roles in the formation of resistance to treatment in different cancer types, with radiation in brain metastases, and the effects of different radiosurgical doses and fractions on these molecules are limited. For this purpose, we created a brain metastasis model in C57BL/6J mice with the B16F10 murine melanoma cell line. We divided mice into four groups; control and to be treated with Gamma Knife at different doses and fractions (15Gy, 3x7Gy, 5x5Gy). We measured survival times in each group. After separating healthy and tumor tissues from postmortem sacrified brain, we measured HSP90 and YAP1 levels from tumor tissues to evaluate their relationship with radiation resistance and the effect of different radiosurgical treatment schemes on these molecules by immunohistochemistry. We analyzed CCL4 and IL-17A levels to assess the immune response in tumor and healthy brain tissues by ELISA. We compared all collected data statistically. We found a significant difference in survival between the groups that received the treatment and the control group, the highest in the group that received 15 Gy Gamma Knife treatment. We did not detect a statistically significant difference in immunohistochemical analysis, between groups for HSP90 and YAP1 levels; with ELISA, between groups for CCL4 and IL-17A levels, and between healthy brain tissue and tumor tissue in each group. Although the effectiveness of stereotactic radiosurgery on immune response has been proven, effective and reliable doses and fractions of radiosurgery need to be determined, especially in order to overcome the radiation resistance mechanisms in brain metastases. In this context, we hope that our study will guide further studies.