Çocuk sporcuların durumluk kaygı düzeylerinin kalp atım hızı değişkeni ile incelenmesi
The purpose of present study was to determine the levels of situational anxiety caused by the pressure of the competitive situations exposed to by child athletes and to objectively evaluate the parameters of Heart Rate Variability (HRV) and state anxiety accompanying the change in emotional state.
- Tez No: 744196
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURAHMAN AKTOP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Sporcular, Yarışmasal Kaygı, Durumluk Kaygı, Kalp Atım Hızı Değişkenliği ve Yüzme, Child Athletes, State Anxiety, Competitive Anxiety, Heart Rate Variability and Swimming
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Yapılan araştırmada, çocuk sporcuların maruz kaldıkları yarışmasal durumların baskısı sonucu ortaya çıkan durumluk kaygı düzeylerinin belirlenmesi ve duygusal durum değişikliğine eşlik eden Kalp Atım Hızı Değişkenliği parametrelerinin ile durumluk kaygının objektif bir şekilde değerlendirilmesi öngörülmüştür (Davis&Cox,2002). Yöntem: Çalışmanın örneklemini 9-14 yaş aralığında lisanslı olarak spor yapmakta olan,2020-2021 sezonunda Antalya ilindeki lisanslı yüzücülerden oluşan 36 katılımcı (18 Erkek, 18 Kız) oluşturmuştur. Sporda Yarışma Kaygısı Testi Çocuk Formu (SCAT-C) ve Çocuklar için Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (STAI-C) kullanılmıştır. KAH ölçümleri Polar H10 göğüs bandı aracılığıyla alınmıştır. Araştırmada kullanılan iki farklı kaygı ölçeği ve Kalp Atım Hızı Değişkenliği ölçümleri, sporculara katıldıkları yarışmadan bir gün önce, yarışmadan 1 saat önce / 1 saat sonra ve yarışmadan bir gün sonra uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmanın başlangıcında (Bir Gün Önce, Bir Saat Önce) araştırma grubunun, istatistiksel olarak anlamlı olmasa da daha yüksek KAHD'e sahip olduğu gözlenmiştir. İkinci ölçüm değerlerinde (Bir Saat Önce) yükselme ve son ölçümde (Bir Saat Sonra) ise düşüşün devam ettiği, cinsiyete göre ise çok az oranda fark olduğu, ancak bu dört ölçümde de iki grup1arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı belirlenmiştir. Sonuç: Kız sporcuları erkeklere oranla daha yüksek verilere sahip olsalar da, cinsiyet farklılığının anlamlı olmadığı belirlenmiştir. Zaman içerisindeki grubunun değişim göstermediği, bununda grup x zaman etkileşiminde anlamlı farka yol açmadığı gözlenmiştir
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of present study was to determine the levels of situational anxiety caused by the pressure of the competitive situations exposed to by child athletes and to objectively evaluate the parameters of Heart Rate Variability (HRV) and state anxiety accompanying the change in emotional state. Method: The Competition Status Anxiety Inventory for Children (SCAT-C) and the State and Trait Anxiety Inventory for Children (STAI-C) were used. HRV measurements were taken using a Polar H10 chest band. Findings: At the beginning of the study, it was observed that the research group had a higher HRV, although it was not statistically significant. It was determined that there was an increase in the values of the second measurement but a decrease in the last measurement, and there was a slight increase by gender, but there was no statistically significant difference between the two groups these four measurements. Conclusion: In general, although girls have high data compared to boys, when the data were examined, it was determined that the gender difference was not significant. It was observed that the group did not change over time, which did not lead to a significant difference in the group x time interaction.