Türkiye'deki yasal gereklilikler ve kalite yönetim sistemleri çerçevesinde yeşil depo standart önerisi
A green warehouse standard proposal within the framework of legal legislation in Turkey and quality management systems
- Tez No: 744204
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH OKTAY DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Lojistik, Yeşil Tedarik Zinciri, Yeşil Depo, Atık Yönetimi, ISO 14001, Leed Sertifikası
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Pazarlama ve Lojistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Dünya nüfusunun ve tüketim gücünün artması beraberinde tüketim miktarını da arttırmaktadır. Hammaddelerin üretiminden nihai kullanıcıya teslim edilen ticari ürüne kadar yürütülen süreçlerin tümünde lojistik faaliyetler almaktadır. Bu gelişmelere paralel olarak enerji ihtiyacı ve tüketimi de yükselmektedir. Kullanılan enerjinin büyük bölümünün fosil yakıtlardan karşılanması hem küresel ısınma problemini hem de enerji tüketiminde ortaya çıkan zararlı gazlardan kaynaklı sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Günümüz modern tüketicileri satın alma kararları verirken ürünlerin üretildiği ilk aşamadan teslimine kadar tüm süreçlerde çevre hassasiyeti gösteren faaliyetlere dikkat etmektedir. Küresel ölçekte faaliyet gösteren birçok işletme karbon salınımını azaltıcı faaliyetleri süreçlerine entegre etmeye başlamıştır. Bu kapsamda lojistik hizmet sağlayıcılar da süreçlerini karbon salınımını azaltan uygulamaları dikkate alarak yenilemektedir. Lojistik hizmetler içerisinde büyük pay sahibi olan taşımacılık karbon salınımını azaltmak için çalışma yapılacak ilk alan olarak görülmektedir. Dolayısıyla yeşil lojistik faaliyetlerini araştırmak ve işletmelere sağlayacağı potansiyel yararları incelemek önem taşımaktadır. Bu araştırmanın amacı yeşil depo ile ilgili Türkiye'deki yasal ve kalite sistem gerekliliklerini inceleyerek yeşil depo uygulamalarının işletmeler için sağladığı avantajları ortaya çıkartmaktır. Ayrıca, yeşil depo ile ilgili yasal ve kalite sistemleri çerçevesinde bir standart ve derecelendirme oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu çerçevede sürdürülebilirliğin üç önemli unsuru olan azalt, yeniden kullan ve geri dönüştür ile sonradan eklenen üret kavramları ile Atık Yönetmeliği, ISO 141001 ve Leeds Sertifikasında içerik analizi yapılarak 4 farklı derecede yeşil depo standart önerisi sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The increase in the world population and consumption power also increases the amount of consumption. Logistics activities are involved in all processes from the production of raw materials to the commercial product delivered to the end user. Parallel to these developments, energy needs and consumption are also increasing. The fact that most of the energy used is met by fossil fuels causes both the global warming problem and the health problems caused by the harmful gases that occur in energy consumption. Today's modern consumers pay attention to activities that show environmental sensitivity in all processes from the first stage of production to delivery while making purchasing decisions. Many businesses operating on a global scale have started to integrate carbon emission reduction activities into their processes. In this context, logistics service providers also renew their processes by taking into account the practices that reduce carbon emissions. Transportation, which has a large share in logistics services, is seen as the first area to work to reduce carbon emissions. Therefore, it is important to research green logistics activities and examine the potential benefits it will provide to businesses. The aim of this research is to examine the legal and quality system requirements regarding green warehouses in Turkey and to reveal the advantages of green warehouse applications for businesses. In addition, a standard and rating has been tried to be established within the framework of legal and quality systems related to green warehouse. In this framework, content analysis in the Waste Regulation, ISO 141001 and Leeds Certificate was done with reduce, reuse, recycle which are the three important elements of sustainability and with produce which is added by author and 4 different grades of green warehouse standard proposals are presented. Keywords : Green Logistics, Green Supply Chain, Green Warehouse, Waste Management, ISO 14001 , Leed Certificate