Networkedness and becoming in Nikesh Shukla's Meatspace
Nikesh Shukla'nın Meatspace'inde (b)ağlılık ve oluş
- Tez No: 744230
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SANAZ ALIZADEH TABRIZI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nikesh Shukla, Meatspace, Sosyal Medya, (B)ağlılık, Oluş, Mekân, Beden, Nikesh Shukla, Meatspace, Social Media, Networkedness, Becoming, Space, Self, Body
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tez mekân, öz ve beden hakkında yerleşik kavramsallaştırmalarda yıkıcı değişimlere neden olan sosyal medyanın (SM) kullanıcı kimliği üzerindeki etkisini incelemektedir. Hem kullanıcıların sosyal ağ siteleri (SAS) aracılığıyla iletişimini hem de bu sitelerle olan ilişkisini ele almak için (b)ağlılık terimini kullanan tez, İngiliz yazar Nikesh Shukla'nın 2014 romanı Meatspace'te temsil ettiği değişimleri ele alacaktır. Shukla arabulucu anlatısıyla görünüşte paralel olan iki evren, sanal ve fiziksel gerçekliğin arasındaki kapıları açarak altüst olmuş sınırlardan sızan endişeleri ve bu yıkımların getirdiği potansiyelleri keşfetmektedir. Tez, diğer araştırma ve disiplin alanlarının yanı sıra sibernetik ve medya çalışmalarından ipuçları alarak rizomatik bir teorik yaklaşımı benimser. Giriş, Shukla'nın SM tartışmalarının hem korku hem de heyecanını yansıtan ve ortak payda sunan anlatısal kaygılarına bir arka plan sunmaktadır. Aynı zamanda (b)ağlılığı bir melezlik durumu ve potansiyelini de oluş olarak tanımlar. İlk bölüm, birbiriyle çatışan özellikleri göz önüne alındığında, çevrimiçi ve çevrimdışı ortamlar arasındaki ve ayrıca Shukla'nın kahramanı Kitab ile bu ortamlar arasındaki gergin ilişkiyi incelemektedir. Birinci bölüm, (b)ağlılığın Kitab'ın kimliği için taşıdığı uzamsal yönlerin yanı sıra, alanın farazi bir çevrimiçi/çevrimdışı bir ayrıma karşı çevrimiçi/çevrimdışı bir akışa dönüşümünün de izini sürmektedir. İkinci bölüm (b)ağlılık teknolojiyi insan ontolojisinin kalbine yerleştirirken değişen başka bir ilişkiyi araştırır. Böylelikle bölüm, Kitab'ın sosyal ağ siteleriyle yakın bağlantısı sayesinde bir esnek siborga dönüşmesini tasvir ederken yapım ve performans olarak kendini gerçekleştirmesinde siborgizmin önemini gösterir. Üçüncü bölüm bedene ve onun bulunuşluk duygusuna yakınlığına ayrılmıştır. Kısım, b(ağlılık)'ın kullanıcılara kendi bedenlerine ek olarak bilgi-bedenler sunduğu için dijital yokluğu hiper bir varlık biçimi olarak nasıl yeniden tanımladığına odaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the impact social media (SM) has on user identity, as it warrants subversive shifts in established conceptualizations about space, self, and body. Using the term networkedness to mantle both the users' communication through and relationship with social networking sites (SNSs), the thesis will address the shifts as represented by British author Nikesh Shukla in his 2014-novel Meatspace. With his intermediary narrative, Shukla opens the gates between two seemingly parallel universes, cyberspace and meatspace, exploring the anxieties seeping through the subverted boundaries, as well as the potentials these subversions bring about. The thesis adopts a rihzomatic theoretical approach, deriving cues from cybernetics, and media studies, among other fields of research and disciplines. The introduction offers a background to Shukla's narrative concerns, which channel both the fear and thrill of SM discussions, offering a common ground. It also defines networkedness as a condition of hybridity, and its potential as becoming. The first chapter delves into the tense relationship between online and offline environments, given their clashing properties, as well as between Kitab, Shukla's protagonist, and these environments. It traces the spatial bearings networkedness has for Kitab's identity, as well as the transformation of space into an online-offline flow, against a presumed online/offline divide. The second chapter delves into another shifting relationship, as networkedness locates technology at the heart of human ontology. It, thus, depicts Kitb's growth into a soft cyborg through his intimate connection with his SNSs, and demonstrates the imports cyborgism has on his self-realization, as construction and performance. The third chapter is dedicated to the body, and its centrality to the sense of presence. It focuses on how netowrkedness is redefining digital absence as a hyper form of presence, since it offers users information-bodies, in addition to their flesh bodies.