Afganistan'da evlilik ve hukuki sonuçları
Marriage and its legal consequences in Afghanistan
- Tez No: 744232
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN PALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Evlenme, Afganistan, Nişanlılık, Örf, Hukuk, İslam Hukuku, Marriage, Afghanistan, Engagement, Custom, Islamic Law
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma Afganistan'ın hem hukuk sisteminde hem de toplumsal örfünde evlilik hükümlerini ve uygulamalını konu edinmektedir. Çalışmanın temel amacı, İslam aile hukuku hükümlerinin uygulandığı ve ağırlıklı olarak Hanefi mezhebinin yaygın olduğu Afganistan'da evlilikle ilgili yürürlükteki hukuki mevzuat ve örfi uygulamaları tespit ederek Türkiye'deki İslam hukuku araştırmalarına katkı sağlamaktır. Afganistan'ın aile hukuku ve geleneksel evlilik adetleri ile yanlış uygulamalar hakkında ihtiyaç duyulan bilgiyi ortaya koymak da yine çalışmanın amaçları arasında yer almaktadır. Tarih boyunca bütün toplumlarda aileye ve aile hayatına büyük önem atfedildiği malumdur. Ailenin toplumun temelini oluşturduğu fikrinin anayasalara girmiş olması ailenin önemini göstermektedir. İslam din olarak aileye ayrı bir önem atfetmiş ve bu meyanda bizzat Kur'an tarafından önemli hukuki düzenlemeler koymuştur. Bir İslam ülkesi olan Afganistan'da aile hukuku İslam hukukuna göre düzenlenmiş olmakla beraber farklı etnik gruplardan oluşan Afgan toplumunda güçlü yerel örf adetlerin de bu bağlamda ciddi etkisi ve rolü bulunmaktadır. Bu örfi uygulamaların İslam hukuku açısından uygun olmayan pek çok yönleri bulunmaktadır. Çalışmada bunlara da zaman zaman işaret edilmiştir. Çalışma bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde evlilik öncesi aşamalar iki alt başlık halinde ele alınmıştır. Birincisinde evlenmeden önce tarafların birbirleriyle görüşmesi hakkında bilgi verilerek dini/hukuki yönü açıklanmıştır. İkinci alt başlıkta ise evlenme teklifinin yapılması ve nişanlanma aşaması hakkında bilgi verilerek hukuki yönü ile Afgan örfi uygulamaları yönünden açıklanmıştır. İkinci bölümde evliliğin hukuki sonuçları ana başlığı altında dört alt başlıkta ele alınmıştır. Burada kadının kocası üzerindeki mali ve mali olmayan haklar, kocanın karısı üzerindeki haklar, çocuğun nesebi ve bakım ve terbiyesi konuları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study deals with the provisions and practices of marriage in Afghanistan both in the legal system and in the social custom. The main purpose of the study is to contribute to Islamic law research in Turkey by identifying the current legal legislation and customary practices related to marriage in Afghanistan, where the provisions of Islamic family law are applied and the Hanafi sect is prevalent. It is also among the aims of the study to reveal the information needed about Afghanistan's family law and traditional marriage customs and wrong practices. It is known that throughout history, great importance has been attached to family and family life in all societies. The fact that the idea that the family is the foundation of society has entered into the constitutions shows the importance of the family. Islam has attached a special importance to the family as a religion, and in this respect, it has introduced important legal regulations by the Qur'an itself. In Afghanistan, which is an Islamic country, family law is regulated according to Islamic law, but strong local customs have a serious impact and role in the Afghan society, which consists of different ethnic groups. There are many aspects of these customary practices that are not suitable for Islamic law. These were also pointed out from time to time in the study. The study consists of an introduction and two parts: In the first part, pre-marriage stages are discussed in two sub-titles. In the first, information about the meeting of the parties with each other before marriage is given and its religious/legal aspect is explained. In the second sub-title, information about the marriage proposal and the engagement stage is given and explained in terms of legal aspects and Afghan customary practices. In the second part, the legal consequences of marriage are discussed under four subtitles. Here, the rights of the woman over her husband, financial and non-financial rights, the rights of the husband over his wife, the lineage and care and upbringing of the child are examined.