Değişim ve süreklilik içinde beden ve iktidar: Michel Foucault ve Byung Chul Han örneği
Body and power in change and continuity: The case of Michel Foucault and Byung Chul Han
  1. Tez No: 744243
  2. Yazar: NİSA NUR AYKUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA MACİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Beden, İktidar, Modernite, Postmodernite, Michel Foucault, Byung-Chul Han, Body, Power, Power Politics, Bio-Politics, Psycho-Politics
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın amacı; moderniteden postmoderniteye kadar Batı'da var olan beden ve iktidar ilişkisinde değişimin izini sürerek teorik perspektif sunmaktır. Uzun bir tarihsel dönemi kapsaması nedeniyle böyle bir incelemeyi; çalışmalarında beden ve beden politikalarına odaklanmış iki düşünür olan Michel Foucault ve Byung-Chul Han'ın düşünceleri üzerinden ele almak uygun görülmüştür. Bu araştırma nitel bir çalışmadır. Araştırmanın amacına uygun olarak nitel araştırma modellerinden biri olan doküman analizi modeli kullanılmıştır. Araştırma için gerekli olan veriler, doküman taraması yöntemi ile öncelikli olarak modern dönemde Michel Foucault, postmodern dönemde ise Byung-Chul Han'ın eserlerinden faydalanılarak toplanmış ve beden, iktidar, özne, hakikat, gözetim kategorilerine ayrılmıştır. Ayrılan kategoriler, konuya ilişkin ele aldığımız düşünürlerin genel eğilimlerini belirleyebilmek ve değişimin izini sürebilmek için betimsel içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak; Orta Çağ'dan günümüze kadar var olan iktidarların, farklı söylemler ve uygulamalarla gün yüzüne çıkabildiği ve iktidar biçimlerinin, yeri geldiği zaman birbirlerini destekleyerek, karşı çıkarak ya da birinin diğerinin önüne geçmesi şeklinde süreklilik ve değişim halinde bulundukları anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The goal of this research is to present the teaorichal perspective on the transition of the body and power from modernity to postmodernity. Because of the length of time involved, the research approaches the subject through the lenses of the philosophers Michel Foucault's and Byung-Chul Han's, who are concerned with the policity of the body and power. This thesis is a qualitative research study. In the thesis, according to the aim of the research documan analysis method which is one of the qualitative research models is used. The needed, data for the research was collected with the document searching method, firstly Michel Foucault's works in the modern period and Byung-Chul Han's works in the postmodern period and was categorized as body, power, person, reality, and surveillance. These categories were analyzed with the comparative analysis method to understand the periods and to determine the dispositions of the philosophers. As a result of this research, it is understood that the powers that existed during the middle ages to today come to light with different discourses and applications and the forms of the powers are being continuous and altered by supporting each other or by getting ahead, one power is in front of the others.