Elazığ Halkevi ve neşriyatının Türk halkbilimi bakımından değerlendirilmesi
Evaluation of Elazığ community center and its publications in terms of Turkish folklore
- Tez No: 744314
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL GÖRKEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Halk bilimi, Elazığ, Halkevi, Altan dergisi, Türk folklor tarihi, Folklore, Elazig, Community Center, Altan magazine, history of Turkish Folklore
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Türkiye'de halk bilimi çalışmalarına kaynaklık eden en önemli yapılardan biri Halkevleridir. Burada yapılan derleme faaliyetleri araştırmacılara ışık tutması açısından önem arz etmektedir. Gerek profesyonel gerek amatör derlemeciler bulundukları bölgelerde malzemeleri derlemiş ve kayıt altına almıştır. Söz konusu çalışmalar özellikle süreli yayınlarda yer almaktadır. Bu bağlamda çalışmada Elazığ Halkevi ve onun çıkardığı Altan (1935-1939) dergisi incelenmiştir. Söz konusu dergide siyasî, kültürel, edebî, sanatsal, coğrafî vd. konulardaki yazılar ile yerel ve ulusal haberlere yer verilmiştir. Bu yayınlar Cumhuriyet döneminde Elazığ bölgesinin tanınması konusunda önemli bilgiler içermektedir. Dergi, Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü gibi isimlerin yazılarına yer vermesi bakımından de önem arz etmektedir. Derginin yazar kadrosunda Tevfik Sırrı Gür, Ömer Kemal Ağar, Nurettin Ardıç gibi isimler yer almaktadır. Bunların dışında Arif Nihat Asya, Behçet Kemal Çağlar, Falih Rıfkı Atay gibi Cumhuriyet döneminin önde gelen şair ve yazarlarının yazıları da dergide yayınlanmıştır. Elazığ Halkevi bünyesinde 1935- 1939 yılları arasında çıkarılan Altan dergisi, bölgenin halk bilimi malzemelerini derlemesi ve kayıt altına alması bakımından önemlidir. Dergide yer alan malzemeler detaylı incelenmiş ve sınıflandırılmıştır. Bunun sonucunda bir folklor bibliyografyası meydana getirilmiştir. Bu bibliyografya hazırlanırken Özkul Çobanoğlu'nun (Çobanoğlu, 2019) kadro tasnifinden yararlanılmıştır. Elazığ Halkevi tarafından yayınlanan üç adet halk bilimiyle doğrudan alakalı kitap da çalışmada incelenmiştir. Türkiye'de 1930'lu yıllarda yaygın olan Türk tarih tezi bağlamında çalışmalar yürütülmüş, bölgenin kadim Türk yurdu olduğu derlenen ürünlerle kanıtlanmaya çalışılmıştır. Nitekim derlenen ürünlerde Türkistan coğrafyasından elde edilen verilerin bulunması bu tezi kanıtlar niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Community Centers are one of the most important structures that are the source of folklore studies in Turkey. The compilation activities carried out here are important in terms of shedding light on the researchers. Both professional and amateur compilers compiled and recorded the materials in their regions. These studies are especially published in periodicals. In this context, Elazig Community Center and its Altan magazine were examined. Political, cultural, literary, artistic, geographical etc. articles and local and national news. These publications contain important information about the recognition of the Elazig region during the republican period. The journal is also important in that it includes the writings of important names such as Mustafa Kemal Atatürk and İsmet İnönü. There are important names such as Tevfik Sırrı Gür, Ömer Kemal Ağar and Nurettin Ardıç in the editorial staff of the magazine. Apart from these, the writings of prominent poets and writers of the republican period such as Arif Nihat Asya, Behçet Kemal Çağlar, Falih Rıfkı Atay were also included in the magazine. Altan magazine, which was published between 1935 and 1939 within the body of Elazig Community Center, is important in terms of compiling and recording the folklore materials of the region. The materials in the journal were examined in detail and classified. As a result, a folklore bibliography was created. Three books directly related to folklore published by Elazig Community Center were also examined in the study. In addition, in the last part of the study, information was given about the folk poets of Elazig. Studies were carried out in the context of the Turkish history thesis, which was common in Turkey in the 1930s, and it was tried to prove that the region is an ancient Turkish homeland with the compiled products. As a matter of fact, the data obtained from the geography of Turkestan in the compiled products proves this thesis.