Egzersiz yapan bireylerin kendini fiziksel tanımlama ile öz-güven değerlerinin incelenmesi
Investigation of self-confidence values and physical self-description in individuals who exercise
- Tez No: 744315
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Kendini Fiziksel Tanımlama, Öz-Güven, Exercise, Physical Self-Description, Self-Confidence
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Araştırma ile egzersiz yapan bireylerin cinsiyet, eğitim durumu, egzersiz türü ve egzersiz yapma nedenleri gibi parametreler ile kendini fiziksel tanımlama ve özgüven değerlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Tekirdağ ilinde düzenli egzersiz yapan kişiler araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem sayısı 112 kadın ve 90 erkek olmak üzere 202 kişiden oluşmaktadır. Verilerin toplanması aşamasında araştırma örnekleminin 20-50 yaş aralığında, haftada en az 3 gün ve üzeri düzenli egzersiz yapan, herhangi bir sağlık problemi olmayan gönüllü katılımcılardan oluşturulmuştur. Katılımcılara sırasıyla araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu,“Öz-Güven Ölçeği”ve“Kendini Fiziksel Tanımlama Anketi”(PSDQ) uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 21 paket programı kullanılmıştır. Araştırma verileri normal dağılım göstermediğinden ikili karşılaştırmalar Mann-Whitney U, çoklu karşılaştırmalar Kruskal-Wallis testleri ile analiz edilmiştir ve tanımlayıcı istatistik yapılmıştır. Çalışmadaki Öz-güven ölçeğinin Cronbach-Alpha iç tutarlılık katsayısı 0,952, Marsh Kendini Fiziksel Tanımlama ölçeğinin 0,954 olarak bulunmuştur. Araştırmalardan elde edilen bulgularda; kendini fiziksel tanımlama ile cinsiyet, eğitim durumu, egzersiz türü ve egzersiz yapma nedeni değişkenleri arasında anlamlı farklılık saptanmıştır (p0,05). Kendini fiziksel tanımlama ile öz-güven arasındaki korelasyon testi sonuçlarına göre tüm alt boyutlarında pozitif yönde ilişki olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to investigate the parameters such as gender, educational level, type of exercise, and reasons to exercise, as well as physical self-description and self-confidence values of individuals who exercise. The main focus of the present study is individuals who exercise regularly in Tekirdağ. The study sample consisted of 202 individuals, 112 women and 90 men. In data collection and analysis, the study sample comprised volunteer participants, between the ages of 20-50 years, exercising regularly at least 3 days a week or more, and no health problems. The personal information forms,“Self-Confidence Scale”and“Physical Self-Description Questionnaire (PSDQ)”, prepared by the researcher were applied to the participants, respectively. SPSS 21 software package was used for data analysis. The data was not normally distributed, so paired comparisons were analyzed by Mann-Whitney U, multiple comparisons were analyzed by Kruskal-Wallis tests and descriptive statistics were made. In the study, the Cronbach-Alpha internal consistency coefficient of the Self-Confidence scale was 0.952, and the Marsh Physical Self-Description Scale was found 0.954. The results obtained in the study; a significant difference was found between physical self-description and gender, educational level, type of exercise, and reason to exercise (p0.05). In the correlation analysis between physical self-description and self-confidence, a positive correlation was found in all sub-dimensions.