Sınıf öğretmeni adaylarının harmanlanmış öğrenme ile yapılan bilimin doğası eğitimine yönelik değerlendirmeleri
Evaluations of novice classroom teachers concerning the nature of science education conducted through blended learning
- Tez No: 744352
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER MURAT ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmeni adayları, bilimin doğası, harmanlanmış öğrenme, Novice classroom teachers, nature of science, blended learning
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Harmanlanmış öğrenme ortamları geleneksel olarak uygulanan yüz yüze eğitim ortamlarının çağın getirilerine ve isteklerine göre çevrimiçi öğrenmenin de teknolojik ve yenilikçi tarafından faydalanılıp, kişilerin gereksinimlerine uygun olarak birleştirilmesidir. Bu çalışma ile bilimin doğası konusunda öğrenim görmekte olan üniversite öğrencilerin harmanlanmış öğrenme süreci ile dersi işlemeleri konusundaki bilgi ve deneyimleri açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırmada sınıf öğretmeni adaylarının harmanlanmış öğrenme sürecinde öğrendikleri bilimin doğası konusunun öğretimi konusunda görüşlerini belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaç çerçevesinde çalışmada nitel araştırma modellerinden fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formundan elde edilen nitel veriler ise betimsel içerik analizi ile yorumlanmaya çalışılmıştır. Alan araştırması bölümünde 2021-2022 eğitim öğretim yılında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi sınıf eğitimi 3. sınıfta öğrenim gören 50 öğretmen adayı ile görüşme yapılmıştır. Araştırma sonucunda ulaşılan bulgulara göre; sınıf öğretmeni adaylarının bilimin doğası kavramını en çok bilimsel bilgi kavramıyla açıkladıkları daha sonra sırasıyla merak, fen, teknoloji, kanıtlama, biyoloji, akıl, deney, gözlem ve eleştirel düşünme olarak belirtikleri görülmüştür. Görüşmeye katılan öğretmen adayları bu süreçte işlenen bilimin doğası konusunun öğretimi ile ilgili en fazla verim alamadıkları yönünde görüş bildirmişlerdir. Yine öğretmenler harmanlanmış öğrenme ile işlenen bilimin doğası konusunda verimliliğin artırılması konusunda en fazla öğrencilerin sürece daha çok dâhil edilmesini önermişlerdir. Daha sonra, teknolojik problemlerin çözümü ve iyileştirilmesini, uygulamalı eğitimin artırılmasını, dersin somutlaştırılmasını, ders saatinin artırılmasını, öğrencide merak uyandırılması ve anahtar kavramlar üzerinde daha fazla durulması gerektiğini belirtmişlerdir. Yine öğretmen adayları bilimin doğası konusunda harmanlanmış öğrenme ile yapılan sürecin yeterli olmadığını ifade etmişlerdir. Harmanlanmış öğretim sürecinde bilimin doğası konusunun öğretiminde sağlanılan avantajları ise araştırma becerisi geliştirmesi, kalıcı öğrenme, zamandan tasarruf sağlama, ekonomiklik, bilgiye ulaşım kolaylığı sağlama, teknoloji kullanma becerisinin geliştirilmesi şeklinde belirtmişlerdir. Sınıf öğretmeni adayları bu süreçle işlenen derslerin harmanlanmış öğrenme ile işlenmesiyle en fazla teknolojik problemler yaşadıklarını belirtirken sırasıyla çevrimiçi eğitim konusunda zorluk yaşama, iletişim problemi ve kavram yanılgısı yaşadıklarını dile getirmişlerdir. Bu süreçte en çok kullandıkları materyalleri bilgisayar, ders kitapları, görsel kaynaklar, doküman inceleme, deneysel aktivite, çevrimiçi web siteleri, projeksiyon aleti, internet, videolar, akıllı tahta, makale şeklinde dile getirmişlerdir. Aday sınıf öğretmenleri derste etkinlikleri kullanacakları sıklığına göre ise deney yöntemini kullanma, çevrimiçi web sitelerini kullanma, oyunla öğrenme, görsel ve keşfe yönelik etkinlikler yaptırma, dramatizasyon yaptırma, günlük yaşamla ilgili etkinlik yaptırma şeklinde sıralamışlardır.
Özet (Çeviri)
Blended learning environments are the combination of traditionally applied face-to-face education environments in compliance with the needs of individuals by making use of online learning according to the conditions and demands of the age. With this study, the knowledge and experience of university students studying the nature of science with the blended learning process have been tried to be explained. In the study, it was aimed to determine the views of primary school preservice teachers on the teaching of the nature of science that they learned in the blended learning process. To this extent, phenomenology pattern, one of the qualitative research models, was used in the study. The data of the research were collected through a semi structured interview form which was developed by the researcher. Qualitative data which were obtained from the semi structured interview form were tried to be interpreted with descriptive content analysis. In the field research section of the study, interviews were conducted with 50 pre-service teachers studying in the 3rd grade of Nevşehir Hacı Bektaş Veli University in the academic year of 2021-2022. According to the findings that were reached as a result of the research; it was observed that the primary school preservice teachers explained the concept of the nature of science mostly through the concept of scientific knowledge, and then they stated it respectively as curiosity, science, technology, biology, reason, experiment, observation and critical thinking. The pre-service teachers participating in the interview mostly stated that they could not get efficiency as to the teaching of the nature of science subject within this process. Again, teachers mostly suggested that students should be included more in the process in order to increase efficiency in the nature of science taught through blended learning. Then, they stated that the solution and improvement of technological problems, increasing applied education, concretizing the course, increasing the course hours, arousing curiosity in the students and concentrating more on key concepts. Again, pre-service teachers stated that the process with blended learning regarding the nature of science is not sufficient. Teachers stated that in the blended teaching process, the advantages provided in teaching the subject of the nature of science are the development of research skills, permanent learning, saving time, affordability, ease of access to information, and improving the ability to use technology. While novice classroom teachers stated that they mostly experienced the technological problems when the lessons taught with this process were carried out through blended learning, it was expressed that they respectively experienced difficulty in online education, communication problems and misconceptions. Within this process, they expressed the materials they used most were computers, textbooks, visual resources, document review, experimental activity, online websites, projectors, internet, videos, smart boards, and articles. According to the frequency of using the activities in the lesson, the novice classroom teachers listed them as using the experiment method, using online websites, learning with games, visual and exploratory activities, dramatization, and activities related to daily life.