From e-government to public value creation in the public sector: An insight from the Gambia
Kamu sektöründe e-devletten kamu değeri yaratılmasına: Gambiya örneği
- Tez No: 744470
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA KANCI DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Gambiya, E devlet değeri, E-Devlet performansı, Kamu değeri
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Genel anlamda bilgi ve iletişim teknolojilerinin devletlerce vatandaşlarına bilgi ve kaliteli hizmet sunmak amacıyla kullanılması olarak tanımlanan Elektronik Devlet (EDevlet) küresel bir olgudur. 2005 yılından bu yana Gambiya devleti kamu sektöründe birçok e-devlet girişimi başlatmıştır. Fakat bu e-devlet projelerinin vatandaşlar ve kamu idaresi açısından başarısı net değildir çünkü Gambiya'da e-devlet uygulamalarının kapsamlı bir değerlendirmesi yapılmamaktadır. Bu çalışmanın amacı Gambiya'daki e-devlet uygulamalarının kamu değerini araştırmak ve e- devlet uygulamalarının ne derece kamu değeri ortaya çıkardığını incelemektir. Bu amaca ulaşmak için bu çalışmada birçok araştırma sorusu oluşturulmuştur. Çalışmanın amacına ulaşmak ve araştırma sorularını cevaplayabilmek için yapısalcı teori temelinde nicel araştırma yöntemleri uygulanmıştır. Araştırmanın sonucu 4 konunun Gambiya'daki e-devlet uygulamalarının kamu değerinin değerlendirilmesi için önemli olduğunu ortaya çıkarmıştır; kaliteli kamu hizmetinin sunulması, etkili ve etkin kamu yönetimi, siyasi irade ve bürokratik destek ve son olarak amaçlanan çıktıların başarılması. Bu araştırma Gambiya'daki e-devlet uygulamalarının Gambiya'nın yaşadığı sorunlar dolayısıyla fayda sağlamaktan uzak olduğunu, fakat bununla beraber Ekonomi Bakanlığının bir projesi olan Birleşik Finansal Yönetim Bilgi Sistemi'nin (IFMIS) vatandaşlar ve kamu idarecileri için kamu değeri yaratan tek uygulama olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu çalışma ayrıca Gambiya'daki e-devlet uygulamasının geliştirilmesi için hem teorik hem de uygulama alanında bazı tavsiyelere yer vermektedir.
Özet (Çeviri)
Electronic government, which is generically defined as governments' utilization of Information and Communication Technologies to provide information and quality services to citizens, is a global phenomenon. Since 2005, The Gambia government has implemented several e-Government initiatives in public organizations. However, the performance of these projects from the perspective of citizens and public officials is unclear as there has been no comprehensive impact assessment of e-Government initiatives in The Gambia. The objectives of this study are to investigate and explore the public value of e-Government in The Gambia and examine the extent to which eGovernment initiatives create public value. A qualitative approach with constructivist grounded theory is employed to achieve the aims of the study and adequately answer the research questions. The study's findings reveal that four themes are critical for evaluating the public value of e-Government in The Gambia: delivering quality public service, operating effective and efficient public organization, political will and bureaucratic support, and achievement of outcomes. The study concludes that the development of e-Government in The Gambia is far from satisfactory because of a plethora of challenges the country faces. However, the study shows that the Integrated Financial Management Information System (IFMIS) project under the Ministry of Finance is the only e-Government initiative that has created public value for citizens and public staff. The study offers some specific recommendations for improving the public value of e-Government in The Gambia; both practical and theoretical significance are also highlighted. keywords: The Gambia, e-Government value, e-Government performance, public value