Hikâye-i Battâl-Gâzî [1a-20b] (Çeviri yazı, dil incelemesi, sözlük)
Hikâye-i Battâl-Gâzî [1a-20b] (Transcription, language analysis, dictionary)
  1. Tez No: 744628
  2. Yazar: AYNUR ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN RÜŞTÜ KARABEYOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hikâye-i Battâl-Gâzî, dil incelemesi, çeviri yazı, sözlük, Türk Dili, Stories of Battal Ghazi, language analysis, transcription, dictionary, Turkish Language
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 259
Özet
Tez çalışmasına konu olan bu eser Ankara Milli Kütüphane El Yazması ve Nadir Eserler Bölümü 06 Hk 291 numarada“Hikâye-i Battâl-Gâzî”adıyla kayıtlıdır. Yazarı, müstensihi ve tarihi belli değildir. Bu çalışmada eserin 1a-20b varakları arası incelenmiş olup bu inceleme çeviri yazı, dil incelemesi ve gramatikal dizin-sözlüğü kapsamaktadır. Eser, Türk kültür tarihinde önem teşkil eden Battal Gazi Destanı'nın bir nüshası olup eserin incelenen kısımlarında Battal Gazi'nin doğumu ve Battal Gazi unvanı alana kadar yaptığı mücadeleler anlatılmaktadır. Bu çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde eserin tanıtımı, nüsha bilgileri, içeriği ve imla özellikleri verilmiştir. İkinci bölümde metnin dil incelemesi yapılmış olup yazılış özellikleri, ses bilgisi ve şekil bilgisi incelenmiştir. Üçüncü bölüm, metnin çeviri yazıya aktarılmış halini kapsamaktadır. Dördüncü bölümde ise dizin-sözlüğü yer almaktadır. Çalışmanın sonunda ise metnin tıpkıbasımına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The book of Battal Ghazi, which is the subject of the thesis study, is registered under the name of“Hikâye-i Battâl-Gâzî”in the Department of Manuscripts and Rare Works of the National Library of Turkey, number 06 Hk 291. Its author, copyist, and publication date are unknown. In this study, pages between 1a-20b of the work were examined, and this review includes transcription, language analysis, grammatical index, and dictionary. The work is a copy of the Battal Ghazi Epic, which is important in the history of Turkish culture, and in the examined parts of the work, the birth of Battal Gazi and his struggles until he received the title Battal Ghazi are explained. This study consists of four main parts. In the first section, the introduction of the work, copies of the work, content, and spelling features are given. In the second part, the language analysis of the text was done and the spelling features, phonetics, and morphology were examined. The third section covers the transcription of the text. In the fourth section, there is an index. At the end of the study, the facsimile of the text is included.