Covid-19 salgınının futbol taraftarları üzerine etkisi
The impact of the Covid-19 outbreak on football fans
- Tez No: 744689
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BÜLENT FİŞEKÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Covid-19 Pandemisi, Futbol taraftarı, Nitel yöntem, Anket, Covid-19 pandemic, Football fans, Qualitative method, Questionnaire
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu tez çalışmasında Covid-19 salgınının futbol taraftarları üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma da nitel araştırma yöntemlerinden birisi olan Fenomenoloji (olgusal) yöntem tercih edilmiştir. Olgusal yöntemin bu çalışmada tercih edilmesinin nedeni yaşanılan herhangi bir deneyimin anlamlandırılmasıdır. Tez çalışmasında 26 futbol taraftarları üzerinde uygulanan 11 adet açık uçlu anket sorusu hazırlanmış ve uygulanmıştır. Futbol taraftarlarının anket sorularına verdikleri yanıtlardan 6 adet alt tema belirlenmiştir. Bunlar taraftarlık düzeyi (1), pandeminin taraftarlık davranışına etkileri (2), pandemi ve sonrası maç izleme davranışı değişimi (3), pandemi dönemiyle engellenen canlı maç izleme davranışının organize edilmesi (4), taraftarı olduğu futbol branşına ve spor kulübüne ilişkin taraftar beklentileri (5) ve pandemi döneminde spor kulüplerine önerilerdir. Stadyumda bulunan taraftarlar için temizlik, maske ve mesafe kuralına uyulması istenmiştir (6). Pandeminin taraftarlık davranışına etkileri altında verilen soruya, taraftarlık düzeyleri yüksek olanların pandemi döneminde genelde taraftarlık davranışları olumsuz etkilediği orta ve düşük düzeyde maç izleme davranışına sahip olan kişilerin ise taraftarlık düzeylerinin etkilenmediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to examine the effect of the Covid-19 pandemic on football fans. Phenomenology (factual) method, which is one of the qualitative research methods, was preferred in the study. The reason why the factual method was preferred in this study is to make sense of any lived experience. In the thesis study, 11 open-ended questionnaire questions applied on 26 football fans were prepared and applied. Six sub-themes were determined from the answers given by the football fans to the survey questions. These are the level of supporter (1), the effects of the pandemic on the behavior of supporters (2), the change in the behavior of watching matches after the pandemic (3), the organization of watching the live match behavior prevented by the pandemic period (4), the expectations of the fans regarding the football branch and sports club they support (5) and suggestions to sports clubs during the pandemic period. The fans in the stadium were asked to follow the rules of cleaning, mask and distance (6). In the question given under the effects of the pandemic on the supporter behavior, it was observed that those with high levels of supporter had a negative impact on their fan behavior during the pandemic period, and that the level of support of those who had moderate and low levels of watching the match was not affected.