Amatör futbolcuların Covid-19 korkusu ve stres düzeylerinin spora yönelik tutumlarına olan etkilerin incelenmesi
Investigation of the effects of Covid-19 fear and stress levels of amateur football players on the attitudes of sports
  1. Tez No: 744690
  2. Yazar: MUSTAFA BAYAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN TOPUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, stress, attitude towards sports
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırma Covid-19 virüsü nedeniyle amatör futbolcularda covid-19 korkusu ve stres düzeylerinin spora yönelik tutumlarında anlamlı bir farklılığa neden olup olmadığı incelenerek bu alanda yapılmış olan çalışmalara katkı sağlanması öngörülmüştür. Çalışma nicel bir çalışmadır. Çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Kullanılan modelde neden sonuçtan ziyade değişim derecesi incelenmiştir (Karasar 2009).Araştırmanın evreni; Konya ilinde 2019-2020 sezonu vizesi yapılmış Konya Süper Amatör ve 1.Amatör küme futbol takım oyuncularından oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise bu takımlarda oynayan 307 amatör futbol takım oyuncusundan oluşmaktadır. Çalışmada“Covid-19 Korkusu Ölçeği”,“Algılanan Stres Ölçeği”ve“Spora Yönelik Tutum Ölçeği”olmak üzere üç ölçek kullanılmıştır. Bunların dışında katılımcıların demografik özelliklerine ilişkin sorularda yer almaktadır. Araştırmada elde edilen verilerin analizi SPSS 20 programı ile yapılmıştır. Veriler t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Çoklu Regresyon Analizi ile analiz edilmiştir. Analizde öncelikle normallik testi yapılmış, bu testle basıklık-çarpıklık değerleri kontrol tespit edilmiştir. Elde edilen değerler sonucunda normal dağılım olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda katılımcıların covid-19 korkusuna ait puan ortalamaları karşılaştırıldığında, yaşa göre Covid 19 korkusu açısından futbolcular arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılaşma olmadığı, eğitim durumuna göre Covid 19 korkusu açısından, futbol oynama süresine göre Covid 19 korkusu açısından, ücret alma durumuna göre Covid 19 korkusu açısından, maçların oynatılıp oynatılmamasına ilişkin düşünceye göre Covid 19 korkusu açısından futbolcular arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılaşma görülmektedir. Algılanan stres düzeyinin karşılaştırılması sonucunda, yaşa göre algılanan stres ve alt boyutları olan yetersiz öz yeterlik algısı ile stres/rahatsızlık algısı açısından futbolcular arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılaşma bulunamamıştır. Eğitim durumuna göre, futbol oynama süresine göre, ücret alma durumuna göre, pandemide maçların oynatılıp oynatılmamasına göre futbolcular arasında yetersiz öz yeterlik algısı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılaşma olduğu görülmektedir. Spora yönelik tutumlarının karşılaştırılması sonucu ise, eğitim durumları, yaş gurupları, maçların oynatılıp oynatılmamasına ilişkin düşüncelerine göre spora yönelik tutumlarının karşılaştırılması sonucu“spora ilgi duyma”,“sporla yaşama”,“aktif spor yapma”ve spora yönelik tutum ölçeği genelinde anlamlı farklılaşma olmadığı tespit edilmiştir. Katılımcıların futbol oynama sürelerine göre spora yönelik tutumlarının karşılaştırılması sonucu“spora ilgi duyma”,“sporla yaşama”,“aktif spor yapma”ve spora yönelik tutum ölçeği genelinde anlamlı farklılaşma olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Covid-19, stres, spora yönelik
Özet (Çeviri)
This research aims to contribute to the studies conducted in this field by examining whether the fear of covid-19 and stress levels in amateur football players cause a significant difference in their attitudes towards sports due to the Covid-19 virus. The study is a quantitative study. Relational screening model was used in the study. In the model used, the degree of change was examined rather than the cause and effect (Karasar 2009). The universe of the research; It consists of Konya Super Amateur and 1st Amateur cluster football team players who have visa for the 2019-2020 season in Konya. The sample of the research consists of 307 amateur football team players playing in these teams. Three scales,“Covid-19 Fear Scale”,“Perceived Stress Scale”and“Attitude towards Sports Scale”, were used in the study. Apart from these, questions about the demographic characteristics of the participants are included. The analysis of the data obtained in the research was made with the SPSS 20 program. Data were analyzed by t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and Multiple Regression Analysis. In the analysis, first of all, the normality test was performed, and the kurtosis-skewness values were determined with this test. As a result of the obtained values, it was determined that there was a normal distribution. As a result of the research, when the average score of the participants for the fear of covid-19 was compared, there was no statistically significant difference between the football players in terms of fear of Covid 19 according to age, in terms of fear of Covid 19 according to education level, in terms of fear of Covid 19 according to the time of playing football, and according to the status of being paid Covid-19. In terms of fear of 19, there is a statistically significant difference between football players in terms of fear of Covid 19, according to the thought about whether the matches are played or not. As a result of the comparison of the perceived stress level, no statistically significant difference was found between the football players in terms of perceived stress according to age and its sub-dimensions, the perception of insufficient self-efficacy and the perception of stress/discomfort. It is seen that there is a statistically significant difference in the perception of insufficient self-efficacy among the football players according to the education level, the duration of playing football, the status of being paid, whether the matches are played in the pandemic or not. As a result of the comparison of their attitudes towards sports, it was determined that there was no significant difference in the scale of“interest in sports”,“living with sports”,“doing active sports”and attitude towards sports as a result of the comparison of their attitudes towards sports according to their educational status, age groups, and their thoughts on whether the matches were played or not. has been done. As a result of the comparison of the participants' attitudes towards sports according to the duration of playing football, it was observed that there was a significant difference in the scale of“interest in sports”,“living with sports”,“doing active sports”and attitude towards sports.