Sosyal hizmet öğrencilerinin yaşlılara yönelik tutumları ile empati düzeylerinin belirlenmesi
Determination of social work students attitudes towards the elderly and their empathy levels
  1. Tez No: 744688
  2. Yazar: ESRA KOCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞA BAŞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlıya Yönelik Tutum, Empati, Sosyal Hizmet Eğitimi, Sosyal Hizmet Öğrencileri
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın amacı sosyal hizmet öğrencilerinin yaşlıya yönelik tutum ve empati düzeylerini bazı değişkenlere göre incelemek ve aralarındaki ilişkiyi belirlemektir. Çalışma, genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli ile yürütülmüştür. Çalışmanın evrenini Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümünde (384), Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümünde (300) ve Selçuk Üniversitesi Beyşehir Ali Akkanat Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Sosyal Hizmet Bölümünde (215), 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı bahar dönemi içinde üniversiteye devam eden toplam 899 öğrenci oluşturmaktadır. Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümünden 196, Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümünden 169, Selçuk Üniversitesi Beyşehir Ali Akkanat Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Sosyal Hizmet Bölümünden 152 öğrenci örnekleme dâhil edilmiştir. Çalışmada katılımcıların sosyo-demografik ve akademik özelliklerini ve yaşlı bireyle yaşam deneyimlerini belirlemek için araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”, yaşlıya yönelik tutumlarını ölçmek için“Yaşlıya Yönelik Tutum Ölçeği”, empati düzeyini ölçmek için“Empati Düzeyi Belirleme Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma verileri yüz yüze ve web tabanlı anket sistemi kullanılarak toplanmıştır. Sosyal hizmet öğrencilerinin yaşlıya yönelik tutumlarının cinsiyete, aile tipine, baba eğitim düzeyine, sınıf düzeyine, mezun olduktan sonra yaşlılık alanında çalışma tercihine, yaşlı bireylerle olan iletişim sıklığına, yaşlı bireylerle olan yaşam deneyimine, yaşlı bireyleri ziyaret etme sıklığına göre farklılaştığı belirlenmiştir. Sosyal hizmet öğrencilerinin empati düzeylerinin ise cinsiyete, aile tipine, baba eğitim düzeyine, öğrenim gördüğü üniversiteye, yaşlı bireylerle olan iletişim sıklığına, yaşlı bireylerle olan yaşam deneyimine, yaşlı aile üyelerine bakım verme deneyimlerine, yaşlı bireyleri ziyaret etme sıklığına göre farklılaştığı belirlenmiştir. Ayrıca sosyal hizmet öğrencilerinin yaşlıya yönelik tutumları ile empati düzeyleri arasında düşük derecede, pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the attitudes and empathy levels of social work students towards the elderly according to some variables and to determine the relationship between them. The study was conducted with the relational screening model, one of the general screening models. 196 students from Selçuk University Faculty of Health Sciences Department of Social Work, The target population of the study consists of 899 students who attend the university in the spring semester of the 2020-2021 academic year in the Social Work Department of the Faculty of Health Sciences of Selçuk University, the Department of Social Work of the Faculty of Health Sciences of Necmettin Erbakan University and the Department of Social Work of the Selçuk University Beyşehir Ali Akkanat School of Applied Sciences. 169 students from Necmettin Erbakan University Faculty of Health Sciences Department of Social Work, and 152 students from Selçuk University Beyşehir Ali Akkanat School of Applied Sciences Department of Social Work were included in the sample. In the study, the“Personal Information Form”developed by the researcher to determine the socio-demographic and academic characteristics and life experiences of the participants with the elderly people, the“Attitude Scale towards the Elderly”was used to measure their attitudes towards the elderly, and the“Empathy Level Determination Scale”was used to measure the empathy level. Research data were collected face-to-face and using a web-based survey system. It has been determined that the attitudes of social work students towards the elderly differ according to gender, family type, father's education level, class level, preference to work in the field of old age after graduation, frequency of communication with elderly individuals, life experience with elderly individuals, and frequency of visiting elderly individuals. It has been determined that the empathy levels of social work students differ according to gender, family type, father's education level, the university they attend, the frequency of communication with elderly individuals, their life experience with elderly individuals, their experience of caring for elderly family members, and the frequency of visiting elderly individuals. In addition, a low, positive and significant relationship was found between the attitudes of social work students towards the elderly and their empathy levels. KeyWords: Attitude towards the Elderly; Empathy; Social Work Education; Social Work Students.