Spor eğitimi veren yükseköğretim kurumlarında görevli akademisyenlerin kampüs rekreasyonu hakkındaki görüşleri: Nitel bir çalışma
Investigation to opinion of academicians working in higher education institutions providing sports education on campus recreation: A qualitative research
- Tez No: 744691
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN REVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kampüs Rekreasyonu, Rekreasyon, Serbest Zaman, Campus Recreation, Recreation, Leisure Time
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın amacı spor eğitimi veren yükseköğretim kurumlarında görev yapan akademisyenlerin kampüs rekreasyonu hakkındaki düşüncelerinin belirlenmesidir. Akademisyenlerin kampüs rekreasyonuna dair görüş ve önerilerinin alınması ile kapsamının geliştirilebilmesi ve güncel literatüre katkı sağlaması amaçlanmıştır. Bu araştırma nitel araştırma yöntemlerinden fenomonoloji yaklaşımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada örneklem grubu belirlenirken nitel araştırma yöntemlerinde kullanılan amaçlı örnekleme türlerinden“benzeşik durum örneklemesi”yöntemi kullanılmıştır. Verilerin toplanması süreçlerinde araştırmacının geliştirdiği“yarı yapılandırılmış bireysel görüşme formları”ve“demografik bilgi formları”kullanılmıştır. Görüşme formları geliştirilirken ilgili literatür incelenerek oluşturulan pilot görüşme soruları spor bilimleri ve Rekreasyon alanında dört uzman akademisyene ve ölçme ve değerlendirme alanında bir uzman akademisyene anlaşılabilirlik ve kapsam açısından değerlendirilmek üzere sunulup öneriler ışığında güncellemeler yapılmıştır. Görüntü ve ses kaydına olanak sağlayan web tabanlı programlar ile kayıt altına alınan verilerin analizinde MAXQDA 2020 programından yararlanılmıştır. Görüşmelerden elde edilen verilerin analizi sonucunda 15 kod ve alt kod ortaya çıkmıştır. Bu kodlar“Rekreasyon Kavramı”,“Kampüs Rekreasyonu”,“Mevcut Durum”ve“Kampüs Rekreasyonunun Geleceği”olmak üzere toplam 4 tema altında toplanmıştır. Çalışmanın bulgularına göre katılımcıların çoğunluğunun üniversite yönetimlerinin kampüs rekreasyonu hakkındaki farkındalıklarının yeterli olmadığını, üniversitelerin çoğunluğunun rekreatif etkinlikler için yeterli tesis imkanlarına sahip olmalarına rağmen, bu tesislerin efektif bir şekilde kullanılamadığını, ayrıca sınırlı sayıda gerçekleştiren etkinliklerin de alanında uzman kişiler tarafından organize edilmediği tespit edilmiştir. Sonuç olarak kampüs rekreasyon kültürünün oluşması için öğrencilere, akademik personele ve idari personele rekreasyon eğitiminin verilmesi ve üniversite kampüslerinde kampüs rekreasyonu birimleri kurularak, etkinlikleri planlayacak rekreasyon uzmanlarının bu birimlerde istihdam edilmesinin gerekli olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the thoughts of academicians working in higher education institutions providing sports education about campus recreation. It is aimed to improve the scope and contribute to the current literature by receiving the opinions and suggestions of academicians about campus recreation. This research was carried out using the phenomenology approach, which is one of the qualitative research methods. In the study,“similar case sampling”method was used, which is one of the purposeful sampling types used in qualitative research methods, when determining the sample group. The“semi-structured individual interview forms”and“demographic information forms”developed by the researcher were used in the data collection processes. During the development of interview forms, pilot interview questions created by examining the relevant literature were submitted to four expert academicians in the field of sports sciences and recreation and one expert academician in the field of measurement and evaluation for evaluation in terms of comprehensibility and scope and updates were made in the light of recommendations. MAXQDA 2020 program was used to analyse the recorded data with web-based programs that allow image and audio recording. As a result of the analysis of the data obtained from the interviews, 15 codes and sub-codes were revealed. These codes have been collected under a total of 4 themes:“The Concept of Recreation”,“Campus Recreation”,“The Current Situation”and“The Future of Campus Recreation”. According to the findings of the study, it was determined that the awareness of the university administrations about the campus recreation of the majority of the participants was not sufficient, that although the majority of the universities had adequate facilities for recreational activities, these facilities could not be used effectively, and that these activities, which were held in limited numbers, were not organized by experts in the field. As a result, it can be said that in order to create a campus recreation culture, it is necessary to provide recreational training to students, academic staff and administrative staff, and to establish units on university campuses and to employ recreation experts who will plan these activities in these units.