Spor bilimleri fakültesinde okuyan öğrencilerin yalnızlık düzeyleri ile rekreasyon engelleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between the lonely levels of students reading at the faculty of sports sciences and their recreation barriers
  1. Tez No: 744692
  2. Yazar: SERDAR TUNCER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EKREM BOYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenci, Rekreasyon, Rekreasyon Engelleri, Yalnızlık, Loneliness, Recreation, Recreational Barriers, Student
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı, spor bilimleri fakültesinde okuyan öğrencilerin yalnızlık düzeyleri ile rekreasyon engelleri arasındaki ilişkinin çeşitli demografik değişkenlere göre incelenmesidir. Araştırmada, öğrencilerin rekreasyonel etkinliklere katılımının önündeki engelleri öğrenci algısına göre belirlemede Alexandris ve Carroll (1997) tarafından geliştirilen (Leisure Constraints Questionnaire), Karaküçük ve Gürbüz (2006) tarafından Türkçeye uyarlanan“Serbest (Boş) Zaman Engelleri Ölçeği-18”veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırmadaki katılımcıların yalnızlık düzeylerini ölçmek için ise De Jong Gierveld ve Kamphius, (1985) tarafından geliştirilen ve Çavdar ve ark.(2015) tarafından geçerlilik ve güvenirliliği uygulanan yalnızlık ölçeği kullanılmıştır. Çalışmaya üç ayrı üniversiteden (Selçuk Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi) gönüllü katılım sağlayan 716 öğrenci (Nkadın=316, Nerkek =352) katılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 24 paket programı kullanılmış, normal dağılım gösterdiği ikili gruplarda grup içi analizlerde Bağımsız gruplar t testi ve üç ve üzeri grup karşılaştırmalarında tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Fark bulunan değişken için Post-Hoc analizlerinden LSD analizi uygulanmıştır. İki değişken arasındaki ilişkinin incelenmesi için korelasyon analizlerinden pearson korelasyon katsayısı analizi uygulanmıştır. Sonuç olarak, spor bilimleri fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin rekreasyon etkinliklerine katılımlarında cinsiyet, üniversite, bölüm değişkenleri üzerinde farklılıklardan etkilendiği, yaş, gelir düzeyi ve haftalık boş zaman süresi değişkenliklerinden etkilenmediği görülürken, öğrencilerin yalnızlık düzeyine göre ise cinsiyet, yaş, bölüm ve haftalık boş zaman süresi değişkenleri üzerinde farklılıklardan etkilendiği, üniversite ve gelir düzeyi değişkenlerinden etkilenmediği görülmüştür. Ayrıca öğrencilerin yalnızlık ile rekreasyon engelleri alt boyutları arasındaki ilişkiye göre sosyal yalnızlık değişkeninde sadece tesis değişkeniyle düşük düzeyde negatif yönde ilişkili olduğu, duygusal yalnızlık değişkeninde ise tamamıyla düşük düzeyde pozitif yönlü ve yalnızlık toplam değişkeni ile tüm alt boyutlar düşük düzeyde pozitif yönlü anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the loneliness levels of students studying at the faculty of sports sciences and recreation barriers according to various demographic variables. In the study,“Free Time Barriers Scale-18”, developed by Alexandris and Carroll (1997) and adapted into Turkish by Karakucuk and Gürbüz (2006), was used as a data collection tool in determining the barriers to students' participation in recreational activities according to student perception. In order to measure the loneliness levels of the participants in the study, the loneliness scale developed by De Jong Gierveld and Kamphius (1985) and validated and reliable by Çavdar, et al.(2015) was used. 716 students (Nfemale=316, Nmale=352) participating voluntarily from three different universities (Selçuk University, Erciyes University and Süleyman Demirel University) participated in the study. SPSS 24 package program was used in the analysis of the data, İndependent groups t-test was used for analysis in paired groups with normal distribution, and one-way analysis of variance (ANOVA) was used for comparisons of three or more groups. LSD analysis from Post-Hoc analyzes was applied for the variable with difference. Pearson correlation coefficient analysis was used to examine the relationship between the two scales and sub-dimensions. As a result, it is seen that the participation of the students studying at the faculty of sports sciences in recreational activities is affected by the differences on the variables of gender, university, and department, and it is not affected by the variability of age, income level and weekly leisure time. It was seen that the variables on the variables were affected by the differences, and not affected by the university and income level variables. In addition, according to the relationship between students' loneliness and recreation barriers sub-dimensions, it was found that there was a low level negative correlation with only the facility variable in the social loneliness variable, a low level positive difference in the emotional loneliness variable and a low level positive significant difference in the loneliness total variable.