Ağız, diş ve çene cerrahisinde, genel anestezi altında opere edilecek olan hastalarda preoperatif olarak verilen boğaz pastilinin postoperatif boğaz ağrısı (POBA), öksürük ve ses kısıklığı üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
The evaluation of the effect of preoperatively applied throat lozenges on postoperative sore throat, cough and hoarseness in patients operated under general anesthesia in oral and maxillofacial surgery department
- Tez No: 744703
- Danışmanlar: PROF. DR. MİNE CAMBAZOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Postoperatif boğaz ağrısı, Amyl metacresol/dichlorobenzylalkol, Zor entübasyon, Entübasyon komplikasyonları, Postoperative sore throat, Amyl metacresol/dichlorobenzylalcohol, difficult intubation, Intubation complications
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisinde, Genel Anestezi Altında Opere Edilecek Olan Hastalarda Preoperatif Olarak Verilen Boğaz Pastilinin Postoperatif Boğaz Ağrısı (POBA), Öksürük ve Ses Kısıklığı Üzerindeki Etkisinin Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmada genel anestezi altında opere edilecek olan hastalarda preoperatif olarak verilen boğaz pastillerinin Postoperatif Boğaz Ağrısı (POBA), öksürük ve ses kısıklığı üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçladık. Gereç ve yöntem: Çalışma, Ankara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Ağız,Diş ve Çene cerrahisi bölümünde 30'u deney , 30'u kontrol olmak üzere 60 hastada yapılmıştır. Çalışmaya 18 yaşından büyük,60 yaşından küçük, ASA skoru I –II olan ve genel anestezi endikasyonu olan hastalar dahil edilmiştir. Hamileler,özel hassas durumu olanlarla,zor entübasyon vakaları, diyabet hastaları ve gönüllü olmak istemeyenler dahil edilmemiştir. Hastaların tümünden işleme başlanılmadan onam alınmıştır. Çalışma tek kör şeklinde planlanıp,aynı uygulayıcı tarafından operasyondan 30 dakika önce deney grubundaki hastalara Amyl metacresol/dichlorobenzylalkol (AMC/DCDA) içeren boğaz pastili ( strepsils), kontrol grubundaki hastalara da aynı ebat ve şekilde şeker drajeleri verilmiştir.Hastaların ayrıca cinsiyet, boy,kilo,ASA skoru,mallampati skoru,operasyonun adı,operasyonun başlangıç ve bitişi saati, entübasyon süresi ile sigara kullanımı,tüp numarası, spazm oluşup oluşmadığı kaydedildi. Bulgular: Gruplar arasında VAS değerleri incelendiğinde anlamlı bir farklılık görülmemiştir (p>0.05). Pastil grubunda VAS değerleri daha düşük olarak gözlemlenmiştir. Gruplar arasında Ses kısıklığının 1. ve 4.saatlerdeki değerleri açısından anlamlı bir farklılık görülmezken (p>0.05) 6.saatde anlamlı bir farklılık görülmektedir (p0,05) .Bunların dışında diğer incelediğimiz verilere bakacak olursak da yaş, VKİ , Mallampati Skoru ,Entübasyon Süresi Ve Operasyon Süreleri gibi parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı farka rastlanmamıştır. Sonuç: Preoperatif olarak verilmiş olan Amyl metacresol/dichlorobenzylalkol (AMC/DCDA) içeren boğaz pastillerinin (Strepsils) kullanımının postoperatif dönemde hastaların şikayetlerini azalttığı dolayısıyla konforlarına da olumlu katkı yaptığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The evaluation of the effect of preoperatively applied Throat lozenges on postoperative Sore Throat,Cough and Hoarseness in patients operated under General Anesthesia in Oral and Maxillofacial Surgery Department Objective: The aim of this study is to evaluate the effect of preoperatively applied throat lozenges on postoperative sore throat,cough and hoarseness in patients operated under General Anesthesia in Oral and Maxillofacial Surgery Department. Patients and Methods: This study has been planned on 60 patients who applied Ankara Üniversity School of Dentistry Oral and Maxillofacial department .Patients were divided into study and control groups.The patients who were included in this study were between 18-60 years old , ASA I- II status and requiring general anesthesia under endotracheal intubation. The study group received lozenges containing Amyl metacresol/dichlorobenzylalcohol (AMC/DCDA) (Strepsils) whereas the control group received sugar candies. Pregnant women, population with special vulnerability, difficult intubation cases, diabetic patients and those who did not want to volunteer were excluded. Informed Consents were obtained from all patients.The lozenges were applied 30 minutes before expected induction of anesthesia. Gender, height, weight, mallampati score, name of the operation, beginnig and ending time of the operation,,duration of intubation ,ASA score, smoking habit,size of intubation tube , state of spasm occurrence were also recorded. Results: The results revealed significant difference between the groups in terms of VAS values ( p0.05). Apart from these, if we look at the other data we examined, no statistically significant difference was found in parameters such as age, BMI, Mallampati Score, Intubation Time and Operation Times. Conclusion: We concluded that the use of preoperative throat lozenges containing Amyl metacresol/dichlorobenzylalcohol (AMC/DCDA) (Strepsils), contributed positively to patients' complains and comfort level in the postoperative period.