Soren Kierkegaard felsefesinde estetik, etik ve dinsel varoluş alanlarında aşk
Love in aesthetic, ethical and religious stages of existence in Kierkegaard philosophy
- Tez No: 744739
- Danışmanlar: PROF. DR. ARSLAN TOPAKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kierkegaard, Aşk, Varoluşçuluk, Estetik Varoluş, Etik Varoluş, Dinsel Varoluş, Søren Kierkegaard, Love, Existentialism, Aesthetic Existentialism, Ethical Existentialism, Religious Existentialism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Kierkegaard sorgulamanın alanı olan felsefede bile sorgulanamayan bir kavram olan iman kavramına yer verebilen ve imkânsız gibi görünen şeyi başararak ikisini uzlaştırabilmiş önemli bir filozoftur. Yüzyıllar boyunca süregelen din-felsefe çatışmasını, yaşadığı dönemde felsefede dinin yeri olmamasına rağmen bitirebilmesi ve katı sistemci filozofların etkisinde kalmadan bireyi özgürleştiren ve varoluşçuluk akımının temellerini atan özgün bir felsefe ortaya koyması açısından felsefe tarihinde önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada 19. Yüzyılın en önemli düşünürlerinden biri olan ve varoluşçu felsefenin başlatıcısı olarak bilinen Danimarkalı filozof Søren Aabye Kierkegaard'ın, görüşleri genel hatlarıyla açıklanacaktır ve existansiyalizmin temellerini atışından, varoluş düzeyleri hakkında ulaştığı değerli fikirlerine kadar değerlendirilmeye çalışılacaktır. Ancak bu çalışmadaki asıl amaç Kierkegaard felsefesinde temele oturtulmuş 'aşk' kavramının konumu üzerine bir inceleme yapmaktır.
Özet (Çeviri)
Søren Kierkegaard is a crucial philosopher who can include the concept of faith, which is an unquestionable concept even in philosophy, the field of questioning and has been able to harmonise the two by achieving what seems impossible. He has an essential place in the history of philosophy in terms of ending the religion-philosophy conflict that has been going on for centuries, even though religion had no place in philosophy at the time he lived, and putting forward an original philosophy that freed the individual and laid the foundations of the existentialism movement without being influenced by strict system philosophers. In this study, the views of Danish philosopher Søren Aabye Kierkegaard, one of the most important thinkers of the 19th century and known as the initiator of existential philosophy, will be explained in general terms and will be evaluated from laying the foundations of existentialism to his valuable ideas about the levels of existence. However, the main purpose of this study is to examine the position of the concept of“love”which is grounded in Kierkegaard's philosophy.