Gazali ile Soren Kierkegaard'da iman ve akıl ilişkisi
Relationship between faith and reason in Gazali and Soen Kierkegaard
- Tez No: 555382
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİRPENÇ AKŞİT
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
 - Anahtar Kelimeler: Kierkegaard, Varoluşçuluk, Akıl, Paradoks, Gazali, İman, Kalp, Kierkegaard, Egzistansiyalizm, Mind, Paradox, Ghazali, Faith, Heart
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Iğdır Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 116
Özet
İslam düşünce geleneğinin önemli simalarından biri olan Gazali'nin hayatı hakikat yolcusu olarak nitelendirilebilir. Çalışmanın Akıl ve iman ile olan ilişkisinde Gazali akla önem vermiştir. Akla önem veren Gazali aklı çoğu yerde kalp, ruh ve nefis kavramlarıyla bağlantılı bir şekilde birbirinin yerine kullanır. Gazali imanın mahiyeti üzerinde durmuş, onun bir teslimiyetten mi yoksa aklın bir ürünü mü olduğu ya da bir araya nasıl gelebilecekleri noktaları üzerinde durmuş ve buna cevaplar aramaya koyulmuştur. Aşkın bir varlığa olan inancın üzerinde imanın mı yoksa aklın mı ya da her ikisinin birden mi önemli olduğu sorusu asırlar boyu felsefenin temel problemi, olarak tartışıla gelmiştir. Hristiyan teolojisinde bireyin öte dünyayı arzulaması, bu dünyayı gözünde değersizleştirmesine ve kendine yabancılaşmasına yol açmıştır. Kierkegaard bu noktada imanın akılla kavranabilecek bir hakikat olmadığını, imanın paradoks olduğunu ve ancak onun bu bakış açısıyla bulabileceğimizi söyler. Kierkegaard bireyin toplum içerisinde nesne konumundan özne konumuna geçerek kendi benliğini elde edebileceğinin kanısı içerisindedir. Tanrıya karşı tam bir teslimiyet göstermedikçe aşkın olanı yakalamayacağımızı ve varoluş alanlarını temsil eden estetik, etik ve dinsel varoluş alanları içerisinde dinsel varoluş alanına geçişi sağlamakla Tanrıya karşı mutlak paradoksa ulaşacağımızı savunur. Kierkegaard Hegel felsefesinin bireyi değersizleştiren tutumuna karşı bireyin kendi varoluşunu gerçekleştirebilen önemli bir konuma yükseltir.
Özet (Çeviri)
The life of Gazali, one of the main figures of the Islamic tradition, can be described as the truth traveler. In his relationship with reason and faith, the study gave importance to mind. Giving importance to mind, Gazali is on the ground with heart, soul and exquisite concepts. Gazali is focused on the nature of faith, and it begins to look for answers, whether it is a submission or a product, or how it will come together. The question of whether faith in the existence of a love, or whether it is the mind or the two ahead of them, has been the main problem of philosophy for centuries. In Christian theology, the desire of the other world to cause the world to devalue and alienate itself. Kierkegaard says that on this page there is a truth that can be grasped by reason, the paradoxes of faith, and that we can find only in this matter. Kierkegaard believes that the individual's society, the nature, history, nature of society. The aesthetics, ethics and religious existence areas that represent our areas of existence defend our love, while the absolute paradox against God can be reached. Kierkegaard made the individual's existence possible against the attitude of Hegel's philosophy, which devalues the individual.