Nuri Gökaşan mecmuası (İnceleme-metin)-II
Mecmua of Nuri̇ Gökaşan (Analysis-text)-II
- Tez No: 744852
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL GÖRKEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nuri Gökaşan, Cönk, Mecmua, Halk Edebiyatı, Nuri Gökaşan, Cönk, Mecmua, Folk Literature
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 423
Özet
Cönkler ve mecmualar sözlü kültürümüzün ve somut olmayan kültürel mirasımızın birçok unsurunu içinde barındıran kaynaklardır. Halk saklamak istediği her bilgiyi bu defterlere kaydettiği için içerik olarak çok çeşitli ve zengin olan cönkler ve mecmualar folklor araştırmaları açısından önemli kaynaklardır. Cönkler ve mecmualar sadece sözlü edebiyat ürünlerini geleceğe taşıdığı için değil oluşturulduğu dönemin edebî beğenilerini ve cöngü veya mecmuayı oluşturan kişinin edebî beğeni, eğilim ve ihtiyaçlarını yansıtması açısından da önemli kaynaklardır. Çalışmanın konusu olan ve Nuri Gökaşan tarafından tertip edilen Anadolu Millî Şiirler Külliyatı adlı şiir mecmuası 353 sayfadan oluşan hacimli bir mecmuadır. İçerisinde 77 halk ve divan şairine ait toplam 509 şiir bulunmaktadır. Bunun dışında mecmuada farklı şairlere ait vecize ve müfretlerin olduğu bir bölüm bulunmaktadır. Ayrıca Nuri Gökaşan'a ait hat ve kara kalem resim çalışmaları da mecmuada yer almaktadır. Nuri Gökaşan eserine mecmuada yer alan şairlerin adlarını kaydettiği ve bazıları hakkında kısa bilgiler verdiği bir cetvel de eklemiştir. Bu cetvel mecmuayı diğer mecmualardan ayırmakta ve eserin kıymetini artırmaktadır. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde cönkler ve mecmuaların tarihi, şekil ve muhteva özellikleri ile ilgili bilgi verilmiştir. Nuri Gökaşan'ın hayatı ve sanatçı kişiliği ile ilgili verilen bilgiler de bu bölümde bulunmaktadır. Yine bu bölümde Anadolu Millî Şiirler Külliyatı'nın şekil ve muhteva özellikleri incelenmiştir. İkinci bölümde Anadolu Millî Şiirler Külliyatı'nda yer alan ve bu çalışmanın kapsamına giren şairlerin hayatları hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde bu çalışmanın kapsamına giren 39 şairin 261 şiiri ve müfret bölümünde yer alan müfret ve vecizeler transliterasyonu yapılarak Latin harflerine aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cönks and mecmuas (manuscripts) are resources that contain many elements of our oral culture and intangible cultural heritage. Cönks and mecmuas, which are very diverse and rich in content, are important sources for folklore research, since these notebooks record all the information that the public wants to keep. Cönks and mecmuas are important sources not only because they carry oral literature products to the future, but also because they reflect the literary tastes of the period in which they were created and the literary tastes, tendencies and needs of the person who created the cönks or mecmuas. The poetry mecmua named Anatolian National Poems Collection, edited by Nuri Gökaşan, is a voluminous mecmua consisting of 353 pages. It contains a total of 509 poems belonging to 77 folk and divan poets. Apart from this, there is a section in the mecmua where there are aphorisms and curricula belonging to different poets. In addition, calligraphy and charcoal drawing works of Nuri Gökaşan are also included in the mecmua. Nuri Gökaşan also added a table to his work, in which he recorded the names of the poets in the mecmua and gave brief information about some of them. This study consists of three parts. In the introduction part, information about the history, shape and content features of cönks and mecmuas is given. Information about Nuri Gökaşan's life and artist personality is also available in this section. Again in this section, the form and content features of the Anatolian National Poems Collection were examined. In the second part, information is given about the poets included in the Anatolian National Poems Collection and included in the scope of this study. In the third part, 261 poems of 39 poets included in the scope of this study and the curriculum and aphorisms in the curriculum section were transliterated and transferred to Latin letters.