Çalışan kadınların aile ve iş hayatında karşılaştıkları sorunlar: Tokat/Erbaa örneği
Problems faced by working women in their family and business life: Tokat/Erbaa example
- Tez No: 744875
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İstihdam, Kadın, Aile, Sorun, Ayrımcılık, Work, Employment, Woman, Family, Problem, Discrimination
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Çalışan kadınların aile-iş hayatında karşılaştıkları sorunların incelendiği bu araştırma, kadınların işe girme süreciyle başlayan ve ev ortamında etkisini gösteren sorunları ele almaktadır. Bu durumun tipik bir göstergesi çalışan kadınların ev sorumluluklarının büyük bir çoğunluğunu onların gerçekleştirmek zorunda olmalarında gözükmesidir. Tezde çalışan kadınların aile-iş hayatında karşılaştıkları sorunlar, Tokat/Erbaa örneği üzerinden incelenerek çalışan kadınların görüşleri değerlendirilmiştir. Bu bağlamda kadınların çalışma hayatında fırsat eşitsizliğine maruz kalmaları, toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık yaşamaları, kariyer imkânlarını gerçekleştirme durumlarından mahrum kalmaları gibi etkenler, aile-iş dengesinin yeterince kurulamadığı yönünde bir sonuç doğurduğu çalışmada belirleyici olmuştur. Çalışan kadınların çalışma hayatında memnuniyet düzeyi, aile-iş hayatının birlikte yürütme sorumluluğu, kadınların eğitimlerine verilen önem, kadın ve erkek mesleklerinin ayrışması gibi faktörler, kadınların iş-ev ilişkilerinde belirleyici unsurlar olarak görülmektedir. Aynı şekilde yükselme imkânları açısından düşük ve geçici alanlarda istihdam edilme, kadınlar arasında kıskançlık ve rekabetin erkeklere oranla fazla olması, erkekler tarafından şiddet/taciz olaylarına ve mobbinge maruz kalmaları, yasal düzenlemelerin kadınları yeterince korumada etkin olmaması, kadınlar için yeterli düzeyde istihdam olanaklarının yaratılmaması gibi hususlar Tokat/Erbaa örneği üzerinden incelenerek tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research, which examines the problems faced by working women in their family-business life, deals with the problems that start with the process of women's employment and show their effects in the home environment. A typical indicator of this situation is that working women have to perform most of their household responsibilities. In the thesis, the problems faced by working women in family-business life were examined through the example of Tokat/Erbaa, and the views of working women were evaluated. In this context, factors such as women's exposure to inequality of opportunity in their working life, discrimination based on gender, and being deprived of their career opportunities have been decisive in the study, in which the family-work balance has not been adequately established. Factors such as the level of satisfaction of working women in working life, the responsibility of carrying out family-work life together, the importance given to women's education, the separation of women's and men's professions are seen as determining factors in women's work-home relations. Likewise, there are issues such as being employed in low and temporary areas in terms of promotion opportunities, jealousy and competition among women being higher than men, exposure to violence/abuse and mobbing by men, ineffective legal regulations in protecting women, and insufficient employment opportunities for women. It was tried to be determined by examining the Tokat/Erbaa sample.