Kapari (Capparis spinosa ve Capparis ovata) tıbbi ve aromatik bitkisinin kimyasal analizleri
Chemical analysis of capital (Capparis spinosa and Capparis ovata) medical and aromatic plant
  1. Tez No: 744976
  2. Yazar: SENA HAVVA ÖZÜPEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURHAYAT ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kapari, uçucu bileşen, GC-MS, FTIR, SEM-EDX, Caper, volatile component, GC-MS, FTIR, SEM-EDX
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Türkiye'de farklı bölgelerde yetişen ve sağlık alanında yaygın olarak kullanılan birçok bölgede kendiliğinden yetişebilen kapari bitkisinin meyveleri ve tomurcukları besin maddesi olarak kullanılmaktadır. Yüksek düzeyde flavonoid içermesi boya, gıda, kozmetik ve ilaç sektörlerinde de yaygın olarak kullanılmasını sağlamaktadır. Bu çalışmada aromatik tıbbi bitki olan kapari bitkisinin uçucu bileşenlerin elde edilmesinde, clevenger sistemli ekstraksiyon yöntemi kullanılarak GC–MS'de kütüphane taraması yapıldı. GC-MS ile doymuş ve orta zincirli yağ asitlerinden heksanoik asit (kaproik asit), oktanoik asit (kaprilik asit), dekanoik asit (kaprik asit), dodekanoik asit (laurik asit), tetradekanoik asit (miristik asit), hekzadekanoik asit (palmitik asit), oktadekanoik asit (stearik asit) analizlendi Elemental analiz cihazı ile kuru kapari, tomurcuk ve tohumda organik maddelerin yapı taşı olan enzimatik reaksiyonların temel elementleri C, H, O, N, S yüzdelerine bakıldı. Kapari içindeki organik maddelerin yapısı hakkında bilgi için FTIR ile kütüphane taraması yapıldı. GC-MS ve FTIR analiz sonucunda elde edilen her bileşenin sağlık, gıda, kozmetik, sanayi, ilaç sektöründe ki kullanım alanlarına ve kimyasal özelliklerine bakıldı. SEM-EDX'da makro ve mikro element taraması yapıldı. Kuru kapari, tomurcuk ve tohumda K, Cl, S, Na, P, Mg, Zn, Al, Ca ve Fe elementleri oranları karşılaştırıldı. Bu elemetlerin eksikliği ve fazlağının sağlığa etkileri araştırıldı.
Özet (Çeviri)
The fruits and buds of the caper plant, which grows in different regions in Turkey and can be grown spontaneously in many regions that are widely used in the field of health, are used as nutrients. Its high level of flavonoid content makes it widely used in the paint, food, cosmetics and pharmaceutical industries. In this study, a library search was performed in GC-MS using the clevenger system extraction method to obtain the volatile components of the aromatic medicinal plant, caper. hexanoic acid (caproic acid), octanoic acid (caprylic acid), decanoic acid (capric acid), dodecanoic acid (lauric acid), tetradecanoic acid (myristic acid), hexadecanoic acid (palmitic acid) and octadecanoic acid (stearic acid) from saturated and medium chain fatty acids by GC-MS) analyzed. The percentages of C, H, O, N, S, the basic elements of enzymatic reactions, which are the building blocks of organic substances in dry capers, buds and seeds, were measured with an elemental analyzer. For information on the structure of organic substances in capers, library scanning was performed with FTIR. The usage areas and chemical properties of each component obtained as a result of GC-MS and FTIR analysis in the health, food, cosmetics, industry and pharmaceutical sectors were examined. Macro and micro element scanning was performed in SEM-EDX. The ratios of K, Cl, S, Na, P, Mg, Zn, Al, Ca and Fe elements in dried capers, buds and seeds were compared. The effects of deficiency and excess of these elements on health were investigated.