Ümîdî Divanı'nda sevgilinin güzellik unsurları
The beatuy elements of the beloved in Umidi's Divan
- Tez No: 745042
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ümîdî, Divan, Güzellik unsurları, Deyimler, Tekrarlar, Umidi, Divan, Beauty elements, Idioms, Repeated word groups
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Ümîdî (ö. 1571) on altıncı yüzyılda yaşamış Osmanlı divan şairidir. Günümüze ulaşan bir Divan'ı bulunmaktadır. Bu Divan'ın şu ana dek tespit edilebilen dört nüshası kayıtlarda yer almaktadır. Ümîdî Divanı, daha önceden ayrıntılı olarak incelenmemiş olmasıyla ilgi çekiciliğini korumaktadır. Bu çalışma, Ümîdî'nin Divanı'ndaki sevgilinin güzellik unsurlarını, deyimler ve tekrarlanan kelime gruplarının tespitini hedeflemektedir. Ümîdî şiirlerinde edebî sanatları ve deyimleri maharetle kullanarak eserini ortaya koymaya çalışmıştır. Şiirlerinde deyimlere sıklıkla yer vermesi ayırt edici özelliği olarak karşımıza çıkmaktadır. Şairin Divanı'ndaki şiirleri, maharetini göstermesinin yanı sıra döneminin edebî anlayışına da ayna tutmaktadır. Tezin birinci bölümünde sevgilinin güzellik unsurları, ikinci bölümünde ise şairin şiirlerinde kullanmış olduğu deyimler ve tekrarlanan kelime grupları incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Umidi (d. 1571) is an Ottoman classical poet who lived in the sixteenth century. He has a Divan that has survived to the present day. Four copies of this Divan that have been remained so far are in the records. Umidi's Divan maintains its attractiveness as it has not been studied in detail before. This study aims to determine the beatuy elements, idioms and repeated word groups in Umidi's Divan. Umidi tried to polish his work by using literary arts and idioms skillfully in his poems. The poems in the poet's Divan, besides showing his skills, also mirror the literary understanding of his period. In the first part of this study, the beatuy elements of the beloved, and in the second part, the idioms and repeated word groups that the poet used in his poems have been examined.