'5237 sayılı Türk Ceza Kanununda rüşvet suçu (M.252, 253 ve 254)'
'bribery crime in Turkish Penal law No. 5237 (Art.252, 253 ve 254)'
- Tez No: 745130
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Rüşvet, Kamu İdaresi, Kamu Görevlisi, Bribery, Public Administration, Public Official
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu yüksek lisans tezi çalışmamızla 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda (TCK) yer alan rüşvet suçunu düzenleyen m.252, 253 ve 254 incelenmiştir. Rüşvet suçu toplumu olumsuz olarak doğrudan etkileyen bir suç olduğu için büyük bir öneme sahiptir. Kanun koyucu da rüşvet suçunu“Kamu İdaresinin Güvenirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar”başlığı altında düzenlemiştir. 5237 sayılı TCK'nın düzenlemiş olduğu rüşvet suçu mer'i haline kadar birden çok değişiklik geçirmiştir. Yapılmış olan bu değişiklikler analiz edilerek ve değerlendirilerek yapılan bu değişikliklerin yeterli olup olmadığı incelenmiştir. Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde“5237 sayılı TCK m.252, 253 ve 254'te Geçen Kavramların Analizi”başlığı altında“Genel Olarak Rüşvet, Fail, Mağdur, Rüşvet Anlaşması, Kamu İdaresi, Kamu Görevlisi, Suçun Manevi Unsuru, Suçun Konusu, Suçun Nitelikli Halleri, Hukuka Aykırılık Unsuru”alt başlıkları incelenmiştir. İkinci bölümde,“5237 sayılı TCK m.252, 253 ve 254 Kapsamında Suçun Özel Görünüş Şekilleri”başlığı altında“Suça Teşebbüs, Suça İştirak ve İçtima”alt başlıkları incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise,“5237 Sayılı TCK m.252, 253 ve 254 Kapsamında Etkin Pişmanlık, Soruşturma, Kovuşturma ve Yaptırım”başlığı altında“Etkin Pişmanlık, Suçun Soruşturulması ve Kovuşturulması, Suçun Yaptırımı”alt başlıkları incelenmiştir. Sonuç bölümde ise, çalışma bütüncül olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
With this master's thesis, the articles of art.252, 253 and 254, which regulate bribery in the Turkish Criminal Code numbered 5237, have been examined. Bribery is of great importance as it is a crime that directly affects society. The legislator also regulated the crime of bribery under the heaing of“Crimes Against the Reliability and Functioning of the Public Administration”. The bribery crime regulated by the Turkish Penal Code No.5237 has gone through multiple changes until its declaration. These changes were analyzed and evaluated, and whether these changes were sufficient or not was examined. Our study has been examined in four sections. In the first chapter, the subheadings of“Bribery in General, Offender, Victim, Bribery Agreement, Public Administration, Public Official, Spiritual Element of Crime, Subect of Crime, Qualified Cases of Crime, Unlawful”have been examined under the heading“Analysis of the Concepts in TCK No. 5237, art.252, 253 and 254”. In the second chapter, the subheadings of“Attempted Crime, Participation in Cime and Social Support”under the headig“Special Appearance Types of Crime within the scope of TCK No.5237 art.252, 253 and 254”are examined. In the third part, the subheadings of“Effective Repentance, Investigation and Prosecution of Crime, Sanction of Crime”under the heading of“Effective Repentance, Investigation, Prosecution and within the scope of Effective Repentance, Investigation, Prosecution and Sanction within the scope of TCK No.5237 art.252, 253 and 254”are examined. In the conclusion part, the study was evaluated as a holistic one.