Türk basınına göre İkinci Dünya Savaşı'nda İtalya'nın işgali
The Occupation of Italy at the Second World War According to Turkish Press
  1. Tez No: 745162
  2. Yazar: METEHAN ERASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İtalya, İkinci Dünya Savaşı, Türk basını, Mussolini, Türk Dış Politikası, Italy, Second World War, Turkish Press, Mussolini, Turkish Foreign Policy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
1 Eylül 1939 tarihinde İkinci Dünya Savaşı'nın başlamasından yaklaşık on ay sonra İtalya, Fransa ve İngiltere'ye karşı savaş ilan ederek savaşa dahil olmuştur. İtalya'nın savaşa girişi Türkiye'nin de savaşa girmesi yönünde baskılara maruz kalmasına sebep olmuş, ancak Türkiye Sovyet çekincesini öne sürerek savaş dışı durumunu korumayı başarmıştır. Büyük Roma İmparatorluğu'nu tekrar canlandırmak isteyen Mussolini Akdeniz üzerinde hak iddiasında bulunurken Türkiye, Avrupa'daki bu endişe verici gelişmeleri yakından takip etmiştir. Amaçları doğrultusunda Balkanlarla beraber Doğu ve Kuzey Afrika'da mücadeleye girişen İtalya, beklenilen başarıyı gösterememiş, Afrika'daki sömürgelerinden vazgeçmek zorunda kalmıştır. Kuzey Afrika'daki yenilgi müttefiklerin Sicilya adasına asker çıkarmasının önünü açmış ve bu askeri kriz İtalya ve dünya tarihi açısından büyük bir siyasi sonucu beraberinde getirmiştir. 1922 yılından beri İtalya'yı yöneten Benito Mussolini iktidardan çekilmiş ve İtalya'da faşizm dönemi kapanmıştır. Tüm bu askeri başarısızlıklar ve baskı, İtalyan halkının savaşa karşı duyduğu öfkeyi artırmış İtalya çok geçmeden teslim olmayı kabul etmiştir. Ancak İtalya içerisinde savaş fiilen sona ermemiş, daha önce müttefiki olduğu Almanya, İtalya topraklarında müttefiklere karşı mücadele etmeye başlamıştır. İtalya'da müttefiklerin yanında Almanya'ya karşı savaş açarak eski ortağına karşı mücadele etmiş ve Nisan 1945'te İtalya topraklarındaki Almanlar teslim olmayı kabul ederek İtalya topraklarındaki savaş müttefik zaferiyle sonuçlanmıştır. Çalışmanın amacı, İtalya'nın İkinci Dünya Savaşı içerisinde geçirmiş olduğu bu sürecin Türk basını tarafından nasıl algılandığı ve kamuoyuna nasıl yansıtıldığını, seçilen gazeteler (Akşam, Cumhuriyet, Tan, Ulus) aracı ile takip edebilmektir.
Özet (Çeviri)
On September 1, 1939, about ten months after the start of the Second World War, Italy became involved in the war by declaring war against France and England. Italy's entry into the war caused Turkey to be exposed to pressure to enter the war, but Turkey managed to maintain its non-war status by claiming to beware of the Soviets. While Mussolini, who wanted to revive the Great Roman Empire, claimed rights over the Mediterranean, Turkey closely followed these threatening developments in Europe. Struggling with the Balkans in East and North Africa consistent with its aims, Italy, which fought in the Balkans in East and North Africa in line with its aims, could not achieve the expected success and had to give up its colonies in Africa. The defeat in North Africa paved the way for the Allies to land troops on the island of Sicily, and this military crisis brought with it a great political consequence in Italian and world history. Benito Mussolini, who had been ruling Italy since 1922, resigned and the fascism period ended in Italy. All these military failures and pressure increased the anger of the Italian people against the war, and Italy soon accepted to surrender. However, the war in Italy did not actually end, and Germany, which was an ally before, began to fight against the Allies in Italy. Italy, on the side of the Allies, declared war against Germany and fought against its former partner, and in April 1945, the Germans in Italy agreed to surrender, resulting in an Allied victory. The aim of the study is to follow the way that this process that Italy went through during the Second World War was perceived by the Turkish press and reflected to the public through the selected newspapers (Akşam, Cumhuriyet, Tan, Ulus).