Devlet ve özel okullarda öğrenim gören lise öğrencilerinin müziğe ilişkin tutumları ve akademik performanslarının fiziksel aktivite düzeylerine göre karşılaştırılması
The attitudes of high school students in public and private schools about music and the comparison of their academic performances to their physical activity levels
- Tez No: 745163
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Spor, Music, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Fiziksel Aktivite, Akademik Başarı, Müzik, Lise, Sports, Physical Activity, Academic Success, Music, High School
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, devlet ve özel okullarda öğrenim gören lise öğrencilerinin müziğe ilişkin tutumları ve akademik performanslarının fiziksel aktivite düzeylerine göre karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Çalışmanın evrenini; devlet ve özel okullarda öğrenim gören lise öğrencileri oluştururken, örneklemini ise Erzurum iline bağlı merkez ilçelerde öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Yapılan çalışmaya (247 kadın ve 164 erkek) olmak üzere toplam 411 öğrenci katılmıştır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli uygulanmıştır. İlgili çalışmada veri toplama“müziğe ilişkin tutum”ölçeği ve Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (UFAA) kullanılmıştır. Anketlerden elde edilen veriler SPSS 25.0 istatistik programı kullanılarak hesaplanmıştır. Bulgular: Araştırmadan elde edilen verilerin analizi sonucunda sadece müziğe ilişkin tutum düzeylerinin fiziksel aktivite düzeyine göre karşılaştırılmasında istatiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (F=3,291, p=.038). Tukey HSD sonuçlarına göre, düşük düzeyde aktif olan katılımcılara göre yüksek düzeyde aktif olan katılımcılarda müziğe ilişkin toplam skorları anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p0.05). Sonuç: Bu çalışma, akademik başarının önemli bir yordayıcısı olarak fiziksel aktivitenin ve müziğin yararına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim of the study: This study was conducted to examine the attitudes of high school students studying in public and private schools towards music and to compare their academic performances according to their physical activity levels. Method: The target population of the study consists of high school students studying in public and private schools, while the sample consists of students studying in the central districts of Erzurum province. A total of 411 students (247 women and 164 men) participated in the study. In the study, descriptive survey model, which is one of the quantitative research methods, was applied. In the study, the“attitude towards music”scale and the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) were used for data collection. The data obtained from the questionnaires were calculated using the SPSS 25.0 statistical program. Findings: As a result of the analysis of the data obtained from the research, a statistically significant difference was found only in the comparison of the levels of attitude towards music according to the level of physical activity (F=3,291, p=.038). According to the Tukey HSD results, the total score regarding music was found to be significantly higher in the highly active participants compared to the low-active participants (p0.05). Conclusion: This study points out The benefits of physical activity and music as an important precursor of academic success.