Tanrıya bağlanmanın yordayıcıları: Ölüm korkusu ve tanrı inanç biçimleri
The predictors of attachment to god: Fear of death and belief forms of god
- Tez No: 745267
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KUŞAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma, ölüm korkusu, tanrı inanç biçimleri, Attachment, fear of death, belief forms of God
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tezin iki temel amacı bulunmaktadır. İlk amaç, Tanrı inanç biçimlerini geçerli ve güvenilir bir şekilde ölçebilecek bir ölçüm aracı geliştirmektir. Tezin ikinci amacı ise Tanrı'ya bağlanmanın yordayıcılarını tespit etmektir. Tanrı İnanç biçimleri ölçeğini geliştirmek amacıyla 244 (nkadın= 179 ve nerkek= 62) üniversite öğrencisine ulaşılmıştır. Birinci çalışmada verileri toplamak amacıyla Tanrı İnanç Biçimleri Ölçeği ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. İkinci çalışmada geliştirilen Tanrı İnanç Biçimleri Ölçeğinin ölçüt geçerliği ve güvenirliği incelenmiştir. Bu kapsamda 83 (nkadın= 66 ve nerkek= 17) üniversite öğrencisine ulaşılmıştır. Verileri toplamak amacıyla Tanrı İnanç Biçimleri Ölçeği, Dini Dünya Görüşleri Ölçeği ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Üçüncü çalışmaya 350 (nkadın= 281 ve nerkek= 69) üniversite öğrencisi gönüllü olarak katılmıştır. Veriler Müslüman Manevi Bağlanma Ölçeği, Çok Boyutlu Ölüm Farkındalığı Ölçeği, Tanrı İnanç Biçimleri Ölçeği ve kişisel bilgi formu ile toplanmıştır. Birinci çalışmanın sonucunda geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı elde edilmiştir. İkinci çalışmanın sonucunda geliştirilen Tanrı İnanç Biçimleri Ölçeğinin ölçüt geçerliği ve test-tekrar test güvenilirliğinin kabul edilebilir sınırlar içerisinde olduğu tespit edilmiştir. Üçüncü çalışmanın sonucunda ise ölüm korkusu ile sadece ayrılma protestosu arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Ölüm korkusu ile Tanrı inanç biçimleri arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. Tanrı inanç biçimleri ile Tanrı'ya bağlanma arasında ise istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Ölüm korkusu ve Tanrı inanç biçimleri ise kısmi olarak Tanrı'ya bağlanma değişkenini yordamaktadır. Öğrencilerin üniversitedeki sınıf seviyelerine göre ise ölüm korkusu, teizm, deizm ve agnostisizm düzeylerinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Çalışmanın bulguları ilgili literatür temelinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis has two main aims. The first aim is to develop a measurement tool that can measure God belief styles in a valid and reliable way. The second aim of the thesis is to determine the predictors of attachment to God. In order to develop the God Belief Styles scale, 244 (nfemale= 179 and nmale= 62) university students were reached. In the first study, God Belief Styles Scale and personal information form were used to collect data. In the second study, the reliability and validity of God Belief Styles scale is examined. In this context, 83 (nwomen= 66 ve nmen= 17) university students participated voluntarily. The data is collected by God Belief Styles Scale, Religious Worldviews Scale and personal information form. 350 (nfemale= 281 and nmale= 69) university students participated voluntarily in the third study. Data were collected using the Muslim Spiritual Attachment Scale, the Multidimensional Death Awareness Scale, the God Belief Styles Scale, and the personal information form. As a result of the first study, a valid and reliable measurement tool was obtained. The findings of the second study showed that God Belief styles scale has criterion validity and test-retest reliability. As a result of the third study, a significant relationship was determined between the fear of death and only the separation protest. No significant relationship was found between fear of death and belief in God. Statistically significant relationships were found between God belief styles and attachment to God. Fear of death and belief in God partially predict attachment to God. According to the grade levels of the students, significant differences were found in the levels of fear of death, theism, deism and agnosticism. The findings of the study were discussed on the basis of the relevant literature.