Dorsal L-strut desteği rekonstrüksiyonunda sericin kullanımı ve etkileri: Deneysel hayvan çalışması
Use and effects of sericin in dorsal L-strut support reconstruction: Experimental animal study
  1. Tez No: 745339
  2. Yazar: HARUN ÇOBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Doku yapıştırıcısı, L-strut, Sericin, Septoplasti, Tissue Adhesive, L-strut, Sericin, Septoplasty
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş ve Amaç Çalışmamızın amacı; burunda, dorsal L-strut desteği hasarlanmış hayvan modeli rekonstrüksiyonunda, greft olarak kullanılan nazal septal kıkırdağın stabilizasyonunun sağlanması için doku yapıştırıcısı olarak kullandığımız, sericinin kıkırdak iyileşmesi üzerindeki etkilerini histopatolojik olarak incelemektir. Gereç ve Yöntem Bu çalışmada 18 adet sağlıklı beyaz Yeni Zelanda Albino tipi erkek tavşan kullanıldı. Kıkırdak septumdan, L-strut desteği bozulmadan 10x8 mm boyutlarında kıkırdak greft alındı. Daha sonrasında L-strut desteğinin dorsal bacağına 7 mm'lik vertikal insizyon yapılarak dorsal desteği ikiye ayrıldı. Kontrol grubunda; alınan kıkırdak greft, dorsal bacak üzerindeki vertikal kesi hattı üzerine gelecek şekilde yerleştirilerek 5-0 PDS ile sütüre edildi. Çalışma grubunda; tutkal kıvamına getirilmiş sericin, kıkırdak greft üzerine uygulanarak dorsal bacak üzerindeki vertikal kesi hattına gelecek şekilde yerleştirildi. 8 hafta sonrasında tavşanlar sakrifiye edildi. Kıkırdak septum histopatolojik değerlendirme için tümüyle dışarı çıkarıldı ve incelenmek üzere laboratuvarda hazırlandı. Bulgular Histopatolojik parametreler; akut inflamasyon (p=1.000), kronik inflamasyon (p=1.000), vaskülarizasyon (p=1.000), fibrozis (p=0.130), kıkırdak proliferasyonu (p=0.632), kemik proliferasyonu (p=0.329), yeni kıkırdak hücre oluşumu (p=0.632), boş lakün segment ve hiposelülerite (p=1.000), kıkırdak hücre dejenerasyonu (p=0.774), yabancı cisim dev hücre oluşumu (p=0.471), kontrol ve çalışma grupları arasında karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç Sericin, septum kıkırdağına yönelik cerrahilerde stabilizasyon sağlamada, doku yapıştırıcı özellikte yeni ve araştırılabilir bir proteindir. Çalışmamızda septum kıkırdağında herhangi bir yabancı cisim reaksiyonu, nekroz ve belirgin bir inflamasyon izlenmedi. L-strut rekonstrüksiyonlarında sütür fiksasyonları kadar etkili bulundu. Hızlı bir şekilde hazırlanabilmesi, çok kısa sürede dokuyu yapıştırabilmesi, biyouyumlu olması, maliyetinin ucuz olması gibi avantajlara sahiptir. Sericinin septum cerrahilerinde kullanılan sütür materyallerine alternatif olabileceğini düşünmekteyiz. Bu alanda yapılan ilk çalışma olması nedeniyle çalışma sonuçlarımızı destekleyici daha ileri çalışmalara da ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim In an animal model of damaged dorsal L-strut support reconstruction in the nose, histopathologically examine the effects of the sericin, which we use as a tissue adhesive to stabilize the nasal septal cartilage used as a graft, on cartilage healing is aimed in our study. Materials and Methods Eighteen healthy white New Zealand Albino male rabbits were used in this study. A 10x8 mm cartilage graft was taken from the cartilage septum, without damaging the L-strut support. Then, a 7 mm vertical incision was made on the dorsal leg of the L-strut support and its dorsal support was divided into two. In control group; the removed cartilage graft was placed on the vertical incision line on the dorsal leg and sutured with 5-0 PDS. In experimental group; glue-formed sericin was applied on the cartilage graft and placed on the vertical incision line on the dorsal leg. After 8 weeks, the rabbits were sacrificed. The cartilage septum was completely removed for histopathological evaluation and prepared in the laboratory for examination. Results Histopathological parameters; acute inflammation (p=1.000), chronic inflammation (p=1.000), vascularization (p=1.000), fibrosis (p=0.130), cartilage proliferation (p=0.632), bone proliferation (p=0.329), new cartilage cell formation (p=0.632), empty lacune segment and hypocellularity (p=1.000), cartilage cell degeneration (p=0.774), foreign body giant cell formation (p=0.471) are evaluated. No statistically significant difference was found between the control and study groups. Conclusion Sericin is a newly investigated protein with tissue adhesive properties for septal cartilage stabilization operations. In our study, no foreign body reaction, necrosis and significant inflammation were observed in the septal cartilage. It was found that stabilization with sericin was equally effective as suture fixation in L-strut reconstructions. It has advantages such as quick preparation, fast tissue adhesion, biocompatibility and being inexpensive. We believe that sericin may be an alternative to the suture materials used in septum surgeries. Since it is the first study in this field, we think that further studies are needed in order to support our results.