Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi personelinin afetlere bireysel hazırlık düzeyleri ve psikolojik iyi oluş düzeylerinin incelenmesi: Kütahya ili örneği
İnvestigation Medical Rescue Team personnel disaster preparedness levels and pschological well-being levels:the case of Kütahya province
- Tez No: 745364
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELMAZİYE TEMİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Psikolojik İyi Oluş, Afetlere Hazırlık, Afetlere Bireysel Hazırlık
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Eğitimi ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Afet Eğitimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırmada afetlerde acil sağlık hizmetleri alanında görev yapan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) çalışanlarının afetlere bireysel hazırlık düzeyleri ve psikolojik iyi oluş düzeyleri incelenmiş, daha sonra bu iki değişken arasında ilişki olup olmadığı incelenmiştir. UMKE çalışanlarının sosyo-demografik özelliklerinden; yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, meslek, çalışma süresi, çalıştığı kurum, meslek yaşamında afet durumunda görev alma, UMKE' deki faaliyet süresi ve afet yaşama durumunun afetlere bireysel hazırlık ve psikolojik iyi oluş üzerine etkisi incelenmiştir. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlana“Kişisel Bilgi Formu”Tezgider ve arkadaşları tarafından hazırlanan 54 maddelik“Afete Hazırlık Kontrol Listesi”ve İmamoğlu (2004) tarafından Türkçeye uyarlanan 18 maddelik“Psikolojik İyi Oluş Ölçeği”kullanılmıştır. İlişkisel araştırma yönteminde olan çalışma 2020 yılında Kütahya Afetlerde Acil Sağlık Hizmetleri Birimine bağlı olarak görev yapan 92 UMKE çalışanının katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizi IBM SPSS 25 programında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın analizinde tanımlayıcı ve çıkarımsal istatistikler kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatistikler için; sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, minimum ve maksimum değerler verilmiştir. Çıkarımsal istatistikler için;“Shapiro Wilk testi”,“Bağımsız Örneklem T testi”,“Mann Whitney U testi”,“Anova testi”,“Kruskal Wallis testi”,“Post Hoc Bonferroni testi”,“Pearson Ki Kare testi”uygulanmıştır. Araştırma sonucuna göre UMKE çalışanlarının %52,2' sinin afetlere hazırlık düzeyinin yüksek seviyede iken %47,8' inin afetlere bireysel hazırlık düzeyinin düşük olduğu, yani hazır olmadıkları sonucuna ulaşılmıştır. UMKE çalışanlarının psikolojik iyi oluş ortalama puanlarının 69,86 ve ölçek maddeler ortalaması psikolojik iyi oluşlarının yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. UMKE çalışanlarının afetlere bireysel hazırlık ve psikolojik iyi oluş düzeyleri arasında anlamlı ilişki olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, National National Health Service, working in the field of emergency healt services in disasters. Individual disaster preparedness levels of National Medical Rescue (UMKE) employees and psychological well-being levels were examined, then there was a relationship between these two variables, was not examined. Socio-demographic characteristics of UMKE employees; age, gender, marital status, education level, occupation, working time, institution,occupation taking part in disasters in his life, duration of activity in UMKE and experiencing a disaster, in this study, the effect of the situation on individual preparedness for disaster and psychological well-being was examined.“Personal Information Form”prepared by the researcher as a data collection tool the 54-item“Disaster Preparedness Control List”prepared by Tezgider et al. And 18-item“Psichological List”adapted into Turkish by İmamoğlu (2004),“Well-Being Scale”was used. Study in relational research method 2020. He worked as a subordinate of Kütahya Disasters Emergency Health Services Unit.It was held with the participation of 92 UMKE eployees. Analysis of data IMB SPSS 25 carried out in the programme. In the analysis of the research, descriptive and inferential statistics are used. For descriptive statistics; number, percentage, mean, standard deviation, minimum and maximum values are given. For inferential statistics;“Shapiro Wilk test”,“Independent Sample T test”,“Mann Whitney U test”,“Anova test”,“Kruskal Wallis test”,“Post Hoc Bonferroni test”,“Pearson Chi-square test”were applied. According to the result of the research, it was concluded that 52.2% of UMKE employees had a high level of preparedness for disasters, while 47.8% had a low level of individual preparedness for disasters, that is, they were not ready. It was concluded that the average psychological well-being of UMKE employees was 69.86 and the average of the scale items was 3.88. It was concluded that there is no significant relationship between UMKE employees individual preparedness for disasters and psychological well-being levels.