Bazı endüstriyel artıklardan yapay mermer üretimi ve karakterizasyonu
Artificial marble production and characterization from some industrial wastes
  1. Tez No: 745420
  2. Yazar: BİRSEN KIRIKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM EREN SARICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay mermer, cam atıklar, seramik atıklar, mermer, Artificial marble, glass waste, ceramic waste, marble
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada, bazı endüstriyel (cam, seramik) atıklar kırma, öğütme ve 150 μm, 300 μm, 600 μm boyutlarına sınıflandırma işlemlerine tabii tutulduktan sonra yapay mermer üretimi için polyester reçine ile belirli oranlarda karıştırılmış, kalıplanarak yapay mermer numuneleri hazırlanmıştır. Hazırlanan yapay mermer örnekleri 28 günlük kür süresi sonunda fizikomekanik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla basınç dayanımı, birim hacim ağırlığı, ultrasonik dalga hızı tayini, su emme, Schmidt çekici sertliği tayini deneylerine tabii tutulmuştur. Elde edilen numunelerin çevresel koşullara dayanıklılığını belirlemek amacı ile donma-çözünme, tuz kristallenmesi, termal şok döngüleri uygulanmış örneklerin fizikomekanik özellikleri ile renk ve parlaklık değerlerindeki değişimler belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen örneklerin fiziksel ve mekanik özellikleri doğal mermer numuneleri ile kıyaslandığında kullanıma uygun olduğu görülmüştür.Yapılan yaşlandırma döngülerinin hepsinde numunelerin tümünde ağırlık kayıpları geliştiği, yüzey renklerinde ve parlaklıklarında bozulmaların meydana geldiği görülmüştür. Termal şok çevrimlerinin yapay mermerlerin özelliklerini en çok etkileyen çevresel koşul olduğu anlaşılmıştır. Cam atık kullanılarak üretilen yapay mermerlerin seramik atık kullanılarak üretilen yapay mermerlere kıyasla daha duraylı oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, some industrial wastes (glass and ceramic) were subjected to crushing, grinding and classification to 150 μm, 300 μm, 600 μm dimensions, then mixed with polyester resin, molded and artificial marble samples were prepared. At the end of the 28-days curing period, the prepared artificial marble samples were subjected to water absorption, unit weight, ultrasonic velocity, Schmidt hardness, uniaxial compressive strength tests to determine their physicomechanical properties. In order to determine the resistance to environmental conditions samples subjected to freeze-thaw, thermal shock and salt crystallisation cycles and changes in physicomechanical properties, color and gloss were determined. When the physicomechanical properties of artificial marble samples are compared with those of natural marbles, it has been found that they are suitable for use. In all ageing cycles it was observed that weight loss developed in the samples and deterioration in color and glossiness were observed. It has been understood that thermal shock cycles are the most important effect on artificial marble samples. It was determined that the artificial marble samples produced using glass waste samples were more stable than the produced using ceramic waste.